Follow:
Personal

8 x lessen geleerd tijdens de quarantaine!

Iedereen op aarde is geraakt door de Corona-crisis. Vele van ons moesten thuis in quarantaine en hadden nog amper sociaal contact. Toch laten deze moeilijke tijdens ons dingen beseffen en waarderen, die we anders nooit hadden opgemerkt. Om zo positief mogelijk uit de semi-lockdown te gaan, blik ik terug op deze periode en vertel ik jullie wat ik heb geleerd tijdens de quarantaine.

1. Gelukkig zijn in je eentje is iets wat je moet leren

De allerbelangrijkste les die ik heb geleerd tijdens de quarantaine, is dat mensen zich vaak afhankelijk opstellen naar hun vrienden, kennissen of partner. Als de mensen waarvan ze houden niet in de buurt zijn, zijn ze ongelukkig. Maar we vergeten een heel belangrijk persoon, die altijd bij ons is, namelijk onszelf. Wanneer je niet goed alleen kan zijn, betekent dit dat je niet genoeg van jezelf houd om het leuk te hebben met jezelf. Het was een grote stap om dit te beseffen, maar daardoor zag ik ook dat ik vaak vervelend gedaan heb tegen mensen waarvan ik hield, omdat ze op dat moment even niet bij me waren of wilde zijn. Ik wilde simpelweg geen tijd doorbrengen met mezelf en daardoor zag ik de quarantaine tijd als een leermoment. Nee, je hoeft niet verliefd te worden op jezelf, als ik het heb over van jezelf houden. Je moet simpelweg gewoon je eigen (beste)vriend zijn; luisteren naar de behoeftes van je geest en je lichaam. Waar heb jij zin in en wat geeft jou energie? Help jezelf die doelen te bereiken en straf jezelf niet af als je die doelen niet behaald, geef jezelf de steun en plezier die jou vrienden je normaal geven.

Geïnteresseerd in dit onderwerp? Tip: lees het boek Verslaafd aan liefde van Jan Geurtz eens!

2. Sommige dingen kosten meer energie dan dat ze opleveren.

Dit is iets wat ik eigenlijk al wist, maar tijdens de quarantaine tijd werd de waarheid ervan wederom bewezen. Ik heb ook een stukje geschreven hierover in mijn quarantaine zelf-hulp werkboekje (gratis uit te printen, echt een aanrader)! Alles in het leven wat je doet, kost energie. Heel veel dingen in het leven leveren ook energie. Zo geeft slapen je bijvoorbeeld enorm veel energie en kost het weinig energie. Maar ook ontspannende dingen, zoals Netflixen en muziek luisteren geven energie. Terwijl dingen die moeilijk zijn en veel aandacht vereisen vaak energie opslurpen. Sommige mensen willen veel uitdaging in hun leven en dat is goed! Maar als je teveel dingen doet die energie kosten en te weinig dingen doet die energie leveren, raak je uitgeput (en kan daardoor je op den duur zelfs in een burn-out terecht komen). Het is daarom enorm belangrijk om voor jezelf eens te kijken wat jou nu echt energie geeft en wat energie wegneemt. Voor veel mensen verschilt dit. Ik haal bijvoorbeeld veel energie uit schrijven, maar schoolopdrachten kosten me veel energie. Daarom zorg ik dat ik voordat ik begin met een schoolopdracht, ik even wat energie bij elkaar heb verzameld.

Let op: sommige mensen zien voldoening ook als een vorm van energie opwekken, dit is echter tijdelijk zo, want echte energie krijg je door te ontspannen en niet door enthousiast te zijn. Denk bijvoorbeeld aan naar bed gaan met iemand, dit kan je urenlang voldoening geven, maar uiteindelijk raak je toch uitgeput.

Boeken lezen quarantaine: De edele kunst van not giving a fuck, the subtle art of not giving a f*ck, De The alchemist

3. Lezen/podcast zijn leerzaam & Netflix is ontspanning.

De eerste paar weken van de semi-lockdown was ik een soort van blij, blij dat ik eindelijk weer lekker lui kon zijn en series kan kijken in bed. Mijn stage ging niet door, dus ik had ook niet veel te doen. Ik genoot misschien een week van deze luxe en daarna begon ik me te vervelen. Series kijken is leuk, maar een mens heeft ook uitdaging nodig in het leven. Daarom begon ik steeds meer te lezen. Lezen was enerzijds ontspanning en anderzijds leerzaam. Ik leerde mezelf steeds sneller te lezen en ging ook leerzame boeken lezen. Ook wilde ik graag beginnen met het luisteren van podcasts, alleen werd ik thuis enorm snel afgeleid. Ik vond een manier om niet afgeleid te worden en dat was: podcast luisteren tijdens het wandelen. Dat bracht me niet alleen veel energie, maar gaf me ook inspiratie om thuis productief verder te gaan met mijn dag. Tuurlijk, Netflix en muziek luisteren is ook leuk en ontspannend, maar als je al genoeg ontspannen bent, is het eigenlijk overbodig. Aan het einde van de dag, leer je er niet veel van (tenzij je een documentaire kijkt). In mijn geval, heb ik dus weinig school en werk, waardoor ik de uitdaging nodig heb in mijn leven om gemotiveerd te blijven. Als je nog wel een baan hebt, moet je natuurlijk wel genoeg ontspanning hebben naast je werk om bij te komen (zoals eerder beschreven onder kopje 2).

Benieuwd van welke dingen ik heb geleerd tijdens de quarantaine? Ik heb al eerder een blog geschreven over welke boeken ik lees en welke podcasts ik luister. Ook The Mind Explained op Netflix is een aanrader.

4. Gezond zijn betekent: frisse lucht, beweging en gezonde voeding

Ik denk dat niemand die 24 uur per dag achter gesloten ramen zit erg lekker in zijn vel zit, mede omdat je zo niet genoeg zonlicht en frisse lucht binnenkrijgt. Daarom begon ik te wandelen. Ik wandelde eerst 10 minuutjes per dag, een ommetje als ik naar de supermarkt liep. Nu loop ik minimaal 30 minuten per dag, terwijl ik ondertussen naar een podcast luister, wandelend mediteer of ik wandel zelfs samen met een vriendin om bij te kletsen. Wie had dat gedacht, van festival-vlogger naar full-time wandelaar? Toch was die wandeling van 30 minuten niet genoeg. Daarom daagde ik mezelf uit om een maand lang elke dag te sporten. En wow, dat voelde goed. Ik volgde minimaal 20 minuten (maar meestal 45 minuten) een sport-filmpje via YouTube om mijn dag mee te beginnen. De spierpijn in mijn rug, die ik had opgelopen van het urenlang Netflix kijken in dezelfde positie, was binnen een paar dagen weg. Maar sporten alleen was niet genoeg, slecht eten demotiveerde me heel erg om aan beweging te doen en daarom begon ik ook op mijn voeding te letten. Ik zei tegen mezelf: als ik thuis zit, heb ik de tijd om gezonde maaltijden in te plannen. Snoepen deed ik alleen als ik eventjes met een vriend(in) was.

Bekijk hier welke fitness oefeningen ik thuis doe en welke gerechten ik graag voor mezelf maak.

5. Je hebt een routine nodig om gemotiveerd te blijven

Wakker worden zonder plan, betekent voor mij: de hele dag niks doen. Wakker worden met vol plan, betekent voor mij: er enorm tegenop zitten. Maar wakker worden met een routine, betekent voor mij: weten waar ik aan toe ben. Daarom deelde ik elke dag in alsof ik een dag op werk zou zijn. Ik begon met wakker worden, sporten, ontbijten en douche. Daarna kon ik twee uurtjes knallen aan school/blog/werk. Daarna ging ik wandelen, soms met een podcast, maar als ik gestrest was wandelde ik gewoon met muziek om zo te ontspannen. Daarna ging ik lunchen. Na de lunch kon ik ervoor kiezen om mijn productieve dag voort te zetten, maar dat lag aan mijn gemoedstand. Ik kon er ook voor kiezen om te gaan lezen of met een vriendin te bellen (of een van deze andere bezigheden). Rond 17 uur bedacht ik wat ik wilde eten in de avond en ging ik boodschappen doen. We aten dan om 19.00 uur. Na 19.00 ging ik eerst even wat opruimen en daarna gaf ik mezelf tijd om te ontspannen (als dat nodig was). Ik kon lekker Netflix gaan kijken, yoga doen of lezen. Ik vergat ook nooit mijn skincare routine, want ondanks ik geen make-up op had, werd mijn huid toch vies (eten/zweet/bacteriën). Om 23.00 uur lag ik in bed om vervolgens mijn wekker weer om 8.00 uur te hebben staan. Het opschrijven van je routine van tevens een van de opdrachten in mijn quarantaine zelf-hulp werkboekje (gratis uit te printen, echt een aanrader)!

Quarantine self care workbook mental health book self love free printable printables Quarantaine Corona Virus uitbraak gratis printen uitprinten print geleerd tijdens de quarantaine

6. Vrienden zijn enorm waardevol, dus behandel ze ook zo.

Ik heb geleerd tijdens de quarantaine hoe erg ik mijn vrienden kan missen en hoe leuk ik het altijd met ze heb. Soms deed ik moeilijk tegen ze, omdat we het niet met elkaar eens waren over een stompzinnig onderwerp. Ik besef me gewoon dat je je vrienden net zo liefdevol moet behandelen als je partner, want zij zijn de mensen die je gelukkig maken in het leven. Je vrienden staan altijd voor je klaar, dus zij verdienen dat ook andersom. Ook moet je je vrienden accepteren zoals ze zijn en niet proberen hen te veranderen, want hoe zij zijn maakt ze uniek. Zelfs na deze quarantaine tijd zal ik blijven onthouden hoeveel mijn vrienden voor me betekenen en dat je ook niet altijd feesten/festivals nodig hebt om het leuk te hebben met elkaar. Ik skeeler bijvoorbeeld wekelijks met mijn beste vriendin of speel opeens enorm veel bordspelletjes.

7. Het leven draait niet alleen om succesvol zijn

Veel mensen (waaronder ik) verloren hun baan tijdens de Corona-crisis en toch bleef ik een gelukkig mens. Tuurlijk, ik was verdrietig dat ik geen inkomsten meer had, maar echt veel uitgave had ik ook niet. Succesvol zijn tijdens de Corona-crisis maakte helemaal niet uit, want zelfs de grootste zakenmannen leden door de gevolgen van de crisis. De Corona-crisis heeft me doen inzien, dat de enige mensen die echt succesvol zijn in het leven, mensen zijn die gezond en gelukkig zijn. Gezond genoeg om een pandemie te overleven en gelukkig genoeg om je niet te laten beïnvloeden door de gevolgen van de pandemie. Ja, mensen verloren geld en daarmee ook andere dingen. Maar betekent geld dat je echt succesvol bent? Ik heb geleerd tijdens de quarantaine, dat de samenleving rijke mensen ziet als een succes. Maar het echte succes, zijn mensen die levens redden, mensen die positief kunnen blijven ondanks hun hele wereld in elkaar stort en mensen die ondanks de vele prikkels van ongezond leven toch een gezonde levensstijl hebben ontwikkeld. Oh en wat dacht je van de mensen die met liefde en respect met de medemens en de natuur omgaan? We kunnen nog nog zoveel million dollar companies op de wereld hebben, maar als de wereld langzaam sterft door oorlog en vervuiling, zullen alleen de mensen die hier tegen gestreden hebben mijn respect verdienen!

8. Je bent niet alleen

Er zijn heel veel mensen op de wereld en die maken nu allemaal toevallig allemaal hetzelfde mee. Maar dat liet me ook inzien dat er meer problemen zijn, die andere mensen ook meemaken. Denk bijvoorbeeld aan de keer dat je hart werd gebroken, en je dacht dat je de verdrietigste persoon op aarde was, terwijl ondertussen misschien nog 2000 mensen zich precies zo voelde. Je bent nooit alleen op aarde en er zijn altijd mensen die hetzelfde zijn als jij. Misschien heb je ze nog niet gevonden en misschien wil je ze ook niet eens vinden. Maar je continu gedragen alsof jij het enige slachtoffer bent, geeft jezelf alleen maar de toestemming om je zielig te voelen en je problemen niet op te lossen. Jij leeft dit leven, dus jij bent verantwoordelijk voor de beleving ervan. Ik heb dus geleerd tijdens de quarantaine dat het mijn keuze om zielig te gaan doen als er een probleem op doet of juist een positieve insteek te hebben bij de benadering ervan.

Wat heb jij geleerd tijdens de quarantaine? Ik ben enorm benieuwd of jullie andere inzichten hebben gekregen dan ik! ♥

Related:

Previous Post Next Post

4 Comments

 • Reply Joke de kievit

  Ik heb genoten van je verhaal. Wijze kleindochter van mij. Een dikke knuffel van een trotse oma

  29 mei 2020 at 15:36
  • Reply Iris

   ❤️

   29 mei 2020 at 18:43
 • Reply Marijke

  Hoi Iris. Klopt het dat ik jou op de radio heb gehoord? Ze noemde dit artikel van jou en zo kwam ik hier terecht. Ik vind echt dat je een hele leuke blog hebt en ik zal je zeker blijven volgen. Groetjes, Marijke

  9 juni 2020 at 08:12
  • Reply Iris

   Hi Marijke! Dat kan kloppen. Ik was woensdag 3 juni op de radio bij het programma Gaan! Van NPO. Wat leuk dat je me hebt gevonden & bedankt voor je lieve berichtje! Liefs, Iris

   9 juni 2020 at 08:49

  Leave a Reply

  CommentLuv badge