Follow:
Lifestyle

Hoe kan je je inzetten voor #blacklivesmatter?

Ik had eigenlijk een samenwerking op de planning, maar door alles wat er aan de hand is met #blacklivesmatter wilde ik vandaag iets anders doen. In deze blog vind je simpele dingen die je kan doen om lief te zijn tegen je medemens. Niet alleen op dit moment toe te passen, maar ook in de toekomst.

Disclaimer

Ik heb dit artikel bewust geschreven op chronologische volgorde. Ik begin met de kleinste dingen die je voor de medemens kan doen en eindig met de meest grote gebaren die je voor een ander kan doen. Niet iedereen is mentaal of fysiek in staat om helemaal alle stappen tot het einde uit te voeren, voel daarom ook absoluut geen druk. Bedenk je wel: als jij in dezelfde positie stond als de desbetreffende persoon, had je waarschijnlijk wel dat stapje extra gedaan.

Belangrijk: Ik ben geen betrouwbare bron, als we het hebben over #blacklivesmatter. Dit is mijn eigen manier van hulp bieden op een respectvolle manier. Ik probeer er niemand mee te kwetsen en alleen mensen uit te leggen wat de opties zijn. Ben je het er niet mee eens of heb je er wat aan toe te voegen, laat het dan op een respectvolle manier in de comments weten!

#blacklivesmatter

1. Lees jezelf in

Voordat jij een product gebruikt, lees je toch even de gebruiksaanwijzing? Nu kan je dat ook toepassen op het echte leven: voordat jij iets onderneemt, lees jezelf in. De juiste keuzes kan je maken door meer informatie over een onderwerp te lezen. Wees up-to-date over wat er gaande is in de wereld en sta klaar voor je medemens.

Behandel mensen niet anders, omdat ze toevallig een andere huidskleur/afkomst/cultuur hebben. We horen allemaal tot het menselijke ras, maar de mensheid heeft zelf andere rassen erbij verzonnen om zichzelf te kunnen vergelijken. Echter is er geen enkel gen wat aantoont dat er verschillende soorten menselijke rassen zijn. Het menselijk ras is maar één ras, dus iedereen is gelijk! Het is de samenleving die heeft doen lijken dat er een verschil is.

2. Geen vooroordelen

De eerste stap van lief zijn tegen je medemens is geen vooroordelen, of geen oordelen in het algemeen. We zijn allemaal mensen en verdienen allemaal om niet benadeeld te worden door ander. Jij vind het toch zelf ook niet leuk als iemand zijn mening over jou uit, terwijl diegene jou en jouw verhaal niet kent. Iemand die je niet kent zou je altijd op een positieve manier moeten benaderen, wat andere ook over diegene zeggen. Een simpele ‘goedemiddag’ in het openbaar vervoer kan al iemand zijn/haar dag maken. Vind je het wel nodig om een persoon (die je niet kent) aan te spreken op zijn/haar gedrag, vraag dan eerst wat zijn intenties waren, in plaats van degene gelijk te bekritiseren. Je hebt meer invloed op iemand als er wederzijds respect is.

3. Zet jezelf op de tweede plaats

Als het huis van je buren in de brand staat, ga je toch ook niet je eigen huis blussen uit voorzorg? Besef je dat vele een voorrecht hebben gekregen omdat ze als witte mensen geboren zijn, maar het aan ons (de nieuwe generatie) is om iedereen dat voorrecht te geven bij de geboorte (ook de mensen met een donkere huid, de mensen uit de gay/trans community, de vluchtelingen, gehandicapten en alle andere mensen die als minder worden behandelt in deze samenleving). Kies daarom nu even niet voor jezelf, want zeg nou zelf: waarschijnlijk is je leven al goed zoals het is. Kies in plaats daarvan nu even om je in te zetten voor je medemens, want die hebben het harder nodig dan jij.

4. Maak anderen bewust

Door bijvoorbeeld iets te delen op social media over #blacklivesmatter kan jij anderen bewust maken. Misschien raken ze ook wel geïnspireerd om actie te ondernemen en dit hele traject vanaf stap 1 te starten. Blijf daarbij altijd respectvol. Het is niet de bedoeling om mensen te beledigen (zeker de mensen die niks fout gedaan hebben), omdat ze dingen anders aanpakken als jij, want dat laat het probleem alleen maar omkeren.

5. Leer het anderen

Als er mensen zijn die een andere mening hebben, deel dan informatie met ze, zodat ze misschien kunnen inzien wat er fout gaat in de wereld. Leer hen wat jij hebt geleerd. Ga een persoonlijk gesprek aan met mensen die een fout hebben gemaakt, op een respectvolle manier. Want de eerste stap van het lief zijn tegen de ander is: zien wat er fout gaat.

6. Doneer

Doneer aan een organisatie die zich inzet voor #blacklivesmatter of een andere organisatie die zich inzet voor mensenrechten. Al is het een euro, als je het kan missen, doneer dan. En denk niet: maar ik heb net geld gespaard om op vakantie te gaan. Er zijn mensen die niet eens de kans krijgen om op vakantie te gaan, omdat ze vanwege hun huidskleur steeds worden afgewezen tijdens sollicitaties. Geld is luxe en deze luxe heeft een ander op dit moment even harder nodig heeft dan jij.

7. Heroverweeg je politieke standpunten

Ik wil hier niet te veel over ingaan. Maar onthoud de volgende keer dat we moeten stemmen in Nederland, dat er mensen zijn die meer hulp nodig hebben dan jou op dit moment. Stem daarom op een partij die zich inzet voor de rechten van je medemens. Er wonen nou eenmaal meer witte mensen in Nederland, dus als die allemaal voor zichzelf zouden kiezen, vervallen de stemmen van de minderheid. Stem daarom op de partijen die de minderheid steunen, zich inzetten voor mensenrechten of degene steunen die niet eens een stem hebben (planten en dieren).

8. Vergeet racistische tradities

We leven hier altijd op de aarde met elkaar, dus het is nu niet opeens dat als dit over is gewaaid, jij je niet meer in hoeft te zetten voor #blacklivesmatter. Kies er daarom voor om racistische tradities achter je te laten. Wees progressief, verander met de tijd mee. Het is conservatief* om bijvoorbeeld ‘zwarte piet’ te blijven gebruiken omdat het zogenaamd traditie is. Omdat we vroeger slaven hebben toegestaan, betekent niet dat we dat nu nog steeds moeten doen, omdat het traditie is! *Conservatief betekent: oubollige denkwijze en niet willen veranderen.

9. Demonstreer

Ben jij fysiek in staan om te demonstreren voor #blacklivesmatter, ga dan! Let daarbij wel op het gehoorzamen van de Corona-maatregelen. Sta klaar voor je medemens en zet je in tijdens demonstraties. Hoe meer mensen laten zien dat er verandering nodig is, hoe groter de kans dat het gebeurt.

10. Help een ander in nood!

Als je iemand in nood ziet, help diegene. Laat iemand zijn boodschappen vallen, help met oprapen. Wordt iemand geduwd, zeg er wat van. Wat in dezelfde situatie had jij ook hulp gewild van iemand. Als iemand echt in een levensbedreigend gevaar terecht komt, probeer dan alsnog te helpen. Maak het verschil. En als je zelf mentaal of fysiek niet kan helpen, kijk dan naar een andere oplossing. Kan je iemand halen die het wel kan doen of eventueel bewijs vastleggen?  

Related:

Previous Post Next Post

2 Comments

 • Reply Joke de kievit

  Mooi verwoord lieverd

  6 juni 2020 at 13:11
  • Reply Iris

   Dankjewel ❤️

   6 juni 2020 at 16:29

  Leave a Reply

  CommentLuv badge