Follow:
Beauty Nagels

Voor altijd stoppen met nagelbijten!

Stoppen met nagelbijten (1)

Stoppen met nagelbijten is makkelijker gezegd dan gedaan. Het bijten van je nagels kan verslavend zijn en daardoor is het moeilijk om van die gewoonte af te komen. Ik heb zoveel geprobeerd: sommige dingen werkte beter dan anderen. Maar ik kan nu eindelijk met trots zeggen: die vingers komen niet meer in de buurt van mijn mond! Ik hoop dat jullie er wat aan hebben.

Geef jezelf een reden!

Waarom zou je stoppen met roken, als je daar geen reden voor hebt? Hetzelfde geld voor nagelbijten. Het is een irritante gewoonte, waar veel mensen vanaf willen komen, maar dit gaat je alleen lukken als je ook weet waarom je het doet. Want als je reden is: ik wil stoppen met nagelbijten, omdat ik het vervelend vind, dan zal je het steeds blijven uitstellen. Vandaag even niet, morgen begin ik! Als je een goede reden hebt om te stoppen met bijten en je jezelf hier ook steeds aan herinnerd, dan zal je meer gedreven zijn om te stoppen. Mijn reden: ik wil eindelijk eens door het leven gaan met vrouwelijke handen & representatief zijn voor mijn werk.

Ken de nadelen van nagelbijten!

  • Er zitten bacteriën onder je nagels. Die kunnen voor zweertjes en aften zorgen in de mond.
  • Het is slecht voor je tanden. Als je veel bijt kunnen je nagels heel erg beschadigd raken, want die zijn niet gemaakt om zoveel harde stukjes af te bijten.
  • Bijt jij ook je huid af? Dat zorgt ervoor dat je nagels niet verder kunnen groeien, want je nagels steunen op je huid.
  • Andere mensen vinden het vies en daarom zal je als nagelbijter altijd een minpuntje hebben.
  • Het te kort bijten van de nagels (of huid) kan leiden tot wondjes, wat weer kan leiden tot infecties.

Wat zijn jouw triggers?

Door erachter te komen wanneer je op je nagels bijt, kan je de gewoonte tegengaan. Ik beet vaak op mijn nagels in de auto, tijdens een spannende film of als ik me verveel op school. Door op die momenten bewust te worden van mijn handelingen en niet meer hersenloos te gaan bijten, was ik de verslaving een stapje voor. Het is moeilijk om te stoppen met iets waarvan je niet doorhebt dat je het doet. Analyseer daarom voor jezelf eerst op welke momenten en plekken je op je nagels bijt.

Stoppen met nagelbijten (1)

Houd je handen & tanden bezig

Als je eenmaal weet wanneer je op je nagels bijt, kan je gericht naar een oplossing zoeken. Meestal hebben we een sterke behoefte om iets in ons mond te stoppen en daarop te kauwen. Ik heb daarom een tijdje heel veel kauwgom gegeten, om mijn mond bezig te houden. Ook had ik stressballetjes gekocht, die ik dan in mijn handen kon houden. Ook het kauwen op bijvoorbeeld zoethout kan werken. Alles is beter dan nagelbijten!

De ‘Fault in our Stars’ Truc

Een van de eerste stappen die ik zette tot het minderen met nagelbijten, leerde ik van de film ‘The Fault in our stars’. Een van de hoofdrolspelers vertelde dat hij verslaafd was aan roken, maar niet wilde roken. Het hielp hem dan om een sigaret in zijn mond te doen, maar deze niet aan te zetten. Zijn behoefte werd bevredigd, zonder echt te gaan roken. Dat deed ik toen ook: als ik op mijn nagels wilde bijten, deed ik een vinger in mijn mond, maar ik beet er niet op. Het voelde een beetje gek en daardoor haalde ik al snel mijn vinger weer uit mijn mond.

Neem een vijl mee

Als ik haakjes aan mijn nagel had, beet ik deze eraf. Dus toen dacht ik: als ik overal een vijl mee naar toe neem, kan ik die haakjes er makkelijk af vijlen en hoef ik niet te bijten. Ik nam een mini vijl mee in mijn tas. In het begin ging het erg goed, alleen steeds vaker werd ik laks. Ik vergat dat ik een vijl mee had of vergat hem zelfs helemaal mee te nemen. Een goed idee, maar kan alleen uitgevoerd worden als je in elke tas/jaszak die je hebt een kleine vijl stopt.

Draag handcrème (of hand gel)

Een handcrème die lekker ruikt hielp mij trouwens ook. Als ik dan aan mijn handen rook, herinnerde me dat aan het stoppen met nagelbijten. Een handcrème verzorgt je handen en nagels, dus het kon nooit kwaad om mee te nemen. Ik had een tube in mijn schooltas, werktas en eentje in de auto. Als ik me dan verveelde en aan mijn nagels wilde bijten, kon ik ze lekker insmeren. Daarbij smaakt handcrème ook niet heel lekker, dus het weerhield me van het bijten! Ben je niet zo’n liefhebber van handcrème, gebruik dan van die anti-bacteriële handgel. Het houdt je handen schoon (zeker tijdens deze corona tijden) en smaakt zelfs nog viezer dan handcrème.

Besteed tijd & geld aan je manicure

Toen ik een kind was, vond ik het al leuk om mijn nagels te lakken. Ik maakte allerlei leuke nail-art, waar ik uren mee bezig was. Niet alleen omdat ik het leuk vond om creatief te zijn, maar omdat ik het zo ook zonde vond om mijn nagels te verpesten door ze af te bijten. Mijn nagels groeide hierdoor en ik voelde me mooi. Zelfs nu vind ik het nog steeds leuk om mijn nagels zelf te doen. Ik maak graag gel nagels bij mezelf, dip-powder nagels of gebruik de Aprés gel-x methode. Ook ben ik een keer naar een dure nagelsalon gegaan, om acrylnagels uit te proberen. Hierdoor kon ik mijn eigen nagels simpelweg niet opeten. Het enige nadeel: je moet wel consistent blijven hiermee en dat kost tijd/geld/moeite.

Gebruik een ‘Habit Tracker’

Ik vond het fijn om een doel voor mezelf te stellen, zoals: een maand lang niet nagelbijten. Ze zeggen dat je 21 dagen nodig hebt om van een gewoonte af te komen. Een maand is daarom een prima begin om van het nagelbijten af te komen. Ik maakte een schema in mijn agenda met daarin elke dag van de maand, dan kleurde ik elke dag dat ik niet op mijn nagels beet in. Zo hield ik bij hoe ver ik was. De eerste weken zijn zwaar, maar daarna zal het vanzelf gaan. Geen agenda? Gebruik een papiertje op de deur van je slaapkamer. Als je er maar aan herinnerd wordt, dat je met deze uitdaging bezig bent!

Beloon jezelf

Beloon jezelf elke week dat je niet op je nagels bijt, door je favoriete snack te halen en deze lekker op te eten (bijvoorbeeld). Je zou ook kunnen zeggen, dat je voor elke dag waarop je niet nagelbijt 1 euro spaart. Als je dan 30 dagen zonder nagelbijten volhoud, mag je wat leuks voor jezelf kopen. Of wat dacht je van: jezelf trakteren op een avondje uit eten bij je favoriete restaurant. Als je jezelf maar kan motiveren om het stoppen vol te houden. Zelfs als je er langer dan 30 dagen over doet, daag jezelf steeds weer uit door een jezelf traktaties te geven als je het haalt. Ik had op een gegeven moment mezelf getrakteerd op schoenen. Dertig dagen zonder nagelbijten moest ik van mezelf volhouden en daar ben ik uiteindelijk 3 x opnieuw mee moeten beginnen, maar uiteindelijk had ik de schoenen!

Wees professioneel op je werk

Wanneer je een baan hebt, die veel voor je betekend, zal je je professioneel willen gedragen. Je handen in je mond stoppen is alles behalve professioneel. Sterker nog: mensen kunnen echt van je gaan walgen. Je kunt er klanten mee wegjagen en een slecht beeld van jezelf geven richting je baas. Ook bijvoorbeeld op dates kan je flink afgekeurd worden, als je op je nagels aan het bijten bent. Toen ik een nieuw baantje kreeg, wilde ik mijn beste beentje voor zetten en representatief zijn voor mijn werkgever. Nagelbijten tijdens mijn werk was een no-go!

Gebruik anti-bite nagellak

Deze truc heeft er uiteindelijk bij mij voor gezorgd dat ik volledig stopte met nagelbijten. Ik was al enorm geminderd met het bijten van mijn nagels door alle stappen die ik hiervoor had uitgevoerd, maar toch beet ik steeds mijn nagel eraf als ik een klein haakje had. Ik bleef maar denken dat het oké was om dit te doen, want een haakje is toch vervelend? Maar door die drang bleven mijn nagels kort. Door anti-bite nagellak op je nagels te smeren, krijgen je nagels een enorm vieze smaak. Hierdoor wordt je eraan herinnerd dat het echt niet oké is om je nagels eraf te bijten. De smaak is zo vies, dat ik liever een vijltje erbij pakte als ik een haakje had. Alleen een nadeel: als je met je handen eet, krijg je soms per ongeluk toch die vieze smaak in je mond. Ik heb dit ongeveer een maand volgehouden, daarna was ik helemaal klaar met het nagelbijten. En als ik toch merk dat ik mijn vingers in mijn mond stop, smeer ik snel even de nagellak weer op mijn nagels.

Laat in de reacties hieronder weten wat het beste voor jou werkt! Ik ben heel erg benieuwd ♥

Related:

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge