Follow:
Lifestyle

12 x motivatie tips voor school & werk!

motivatie tips school werk na corona gemotiveerd raken

Als je een tijdje niks hebt gedaan, is het soms moeilijk om weer in het oude ritme te komen. Met deze twaalf motivatie tips kan je gemakkelijk weer enthousiast worden voor je werk of voor school. Zelfs na het dipje wat ik had tijdens de corona-crisis (drie maanden thuiswerken), ben ik er weer helemaal bovenop gekomen en ik hoop jullie daarom ook een handje te kunnen helpen!

1. Stel doelen voor jezelf

Herinner jezelf waarom je bent begonnen. Door doelen te stellen en te visualiseren wat je wilt bereiken, zal je meer motivatie krijgen om je taken uit te voeren. Wil je gitarist worden, dan moet je eerst urenlang les hebben gehad om een beetje gitaar te kunnen spelen. Alles wat je wilt bereiken, zal de nodige tegenslagen met zich mee brengen. Het is aan jou om jezelf eraan te herinneren waarom je gemotiveerd zou moeten zijn.

2. Maak een planning

Bij het stellen van doelen, hoort het maken van een planning. Vind je het moeilijk om je gelijk over te geven aan het behalen van je doelen? Begin dan klein en geef jezelf steeds grotere taken. Schrijf voor jezelf bijvoorbeeld op wat je over een maand af zou willen hebben en werkt daar naartoe. Het zijn misschien baby-stapjes, maar die helpen je langzamerhand wel dichter bij je droom te komen.

3. Gebruik de 2-minuten truc.

Vaak kijken we op tegen het beginnen aan een taak, maar eenmaal begonnen gaat het eigenlijk best prima. Door de 2-minuten truc, zet je jezelf aan de slag. Zo werkt het: zeg tegen jezelf dat je een taakje 2-minuten lang gaat uitvoeren, als je daarna nog steeds geen motivatie hebt, mag je stoppen! Dan heb je tenminste 2 minuten iets gedaan. Vaak realiseren we ons, dat het eigenlijk helemaal niet zo erg was om te beginnen aan het taakje en gaan daarom na de start van de 2-minuten gemakkelijk door!

4. Een fijne ochtendroutine

Moet ik je nog vertellen dat vroeg opstaan erg kan helpen bij je productiviteit? Wanneer je eerder opstaat, zal je meer aan je dag hebben. Ik probeer acht uur te slapen, door om 00.00 uur naar bed te gaan en 8.00 uur op te staan. Wanneer je opstaat, moet je wel een reden hebben om uit bed te komen, anders wordt het moeilijk. Zorg daarom voor een hele fijne ochtendroutine. Misschien houd je wel van een warme douche in de ochtend, van een lekkere ijskoffie of een heerlijke smoothie. Het maakt niet uit, als je er maar vrolijk van wordt. Een goed begin is het halve werk!

planner a5 binder DIY agenda (2)

5. Je bent niet je gedachten.

Vaak als mensen denken, vinden ze hun gedachten een feit, terwijl het niets meer dan een suggestie is. Als je een taak vervelend vind, kan je denken “jeetje, wat stom”. Als je nou ook nog eens je gedachtes geloofd, dan wordt dat taakje alleen maar vervelender, want want jij denkt is dan de ‘waarheid’. Maar als je niet aan je negatieve gedachtes toegeeft, zal het taakje ook minder vervelend lijken. Je moet hoe dan ook iets uitvoeren, of het nou leuk is of niet. Mopperen maakt je werkt en huiswerk alleen maar erger. En onthoud: na regen komt zonneschijn!

6. Beweeg en eet gezond

Het klinkt misschien cliché, maar wanneer jij je leven op orde hebt, zal je sneller gemotiveerd raken om het beste eruit te halen. Zorg daarom voor een gezonde voeding en genoeg beweging. Beweging bevordert ook de bloedstroom, waardoor je je weer beter kan gaan focussen. Ik zorg dat ik elke dag wat beweging krijg door: te sporten, te wandelen of een yogales te volgen. Een mentale gezondheid is ook heel belangrijk. Als je lekker in je vel zit, gaat alles makkelijker. Ik luister graag naar motiverende podcasts of lees boeken, maar het beste helpt om met anderen te praten als je ergens mee zit. Moeilijk? Probeer eerst je gevoelens op te schrijven in een dagboek.

7. Vergeet je vitamines niet

Een vitamine tekort kan leiden tot verlies van energie. Ik slik daarom extra multivitamine en vitamine b. Ook zorg ik dat ik elke dag even een rondje wandel, om wat zonlicht en frisse lucht binnen te krijgen. Soms loop ik slechts een klein rondje van 10 minuten, maar dit maakt al een wereld van verschil. Ik kan de stress even loslaten en voel me weer gemotiveerd. Daarnaast zorgt het wisselen van omgeving ervoor dat je creativiteit weer even getriggerd wordt. Door steeds in dezelfde omgeving te zitten, verlies je je spontaniteit. Een dagje huiswerk maken bij een terrasje kan ook leiden tot de nodige inspiratie.

8. Leg je telefoon weg

Niet alleen tijdens je werk/school kan je telefoon voor veel afleiding zorgen, maar ook in het dagelijks leven. Als jij thuis komt en alleen maar doelloos gaat scrollen op je telefoon, kan dit zorgen voor een een verslaving. Misschien denk je nu: dat is wel heel heftig. Maar hoe vaak per dag pak je nu echt je telefoon op, als je met vrienden bent of op momenten dat je productief te zijn? Door gewend te raken aan het niet gebruiken van je telefoon, zal je er ook niet meer zo snel door afgeleid worden.

“Een rommelige werkomgeving kan ook voor de nodige afleiding zorgen. Ruim daarom eerst je werkplek op!”

9. Gun jezelf ook wat vrije tijd

Vermoeidheid kan je motivatie ook behoorlijk verminderen. Zorg daarom dat je jezelf ook wat rust gunt en niet oneindig lang door blijft werken. Neem tijd om leuke dingen te doen, zodat je ook gemotiveerd blijft om hard te werken. Ik vind het zelf heel fijn om af en toe een lesje yoga te doen, om het hoofd leeg te maken. Ook zorg ik voor voldoende pauzes tussen mijn studiemomenten. Ik pak dan wat lekkers te eten, dans even op een muziekje, maak een wandeling of knuffel met mijn kat. Wat je vooral niet moet doen: je telefoon gebruiken of series gaan kijken. Je kan dan namelijk moeilijk stoppen en je concentratie zal eronder lijden.

10. Groeien gebeurt niet in de comfort zone!

Leren en groeien gebeurt alleen wanneer jij moeite doet. Je zal jezelf nooit kunnen verbeteren, als je steeds de makkelijke weg kiest. Wanneer je begrijpt dat de momenten die het meest moeilijk lijken, je het meest kunnen leren, zal er plezier in beleven. Je komt niet alleen dichter bij het behalen van je doel, maar je wordt ook een beter mens. Want stel je voor: als jij ervoor kiest je taak af te maken, ook al heb je er geen zin in, dan leer je niet alleen datgene wat er geleerd kon worden van het taakje, maar je krijgt ook doorzettingsvermogen. Als jij altijd binnen de lijntjes kleurt, leer je nooit wat er gecreëerd kan worden als je eens besluit dat dat niet te doen.

11. Schaam je niet!

Ons uiterlijk en onze persoonlijkheid kan altijd onzekerheid met zich meebrengen. We vinden onszelf niet goed genoeg en denken dat er altijd wel iemand beter zal zijn. Onze doelen worden uitgesteld, omdat we er nog niet klaar voor zijn. Maar ondertussen zijn er genoeg mensen, die minder goede kwaliteiten hebben als jij, die wel stappen zetten. Wat is je excuus? Just do it!

12. Ken jezelf & je grenzen.

Ik vond het zelf heel leerzaam om een persoonlijkheidstest te doen. Zo kwam ik erachter dat ik niet de enige op de wereld ben, die zich rot kan voelen over zijn/haar kwaliteiten. Ik kwam erachter dat ik bij de 2% van de bevolking hoor, die enorm veel in hun mars heeft, maar er liever niet over opschept bij de rest van de wereld en daardoor anderen belangrijker vind dan zichzelf. Door dit inzicht werd ik gemotiveerd om mezelf te zijn! Daarom zeg ik met trots: dat ik enorm goed bezig ben. 

Related:

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge