Follow:
Beauty

Ik deed thuis een keratine haar-behandeling!

Keratine haar behandeling thuis doen cocochoco keratin treatment at home Stijl pluisvrij permanent stijlen

Al jaren gaan mensen naar de kapper om een keratine behandeling te doen. Deze behandelingen kosten rond de 200 euro, maar je krijg er wel super mooi stijl en pluisvrij haar voor terug! Ik vond dit enorm duur en ging op zoek naar een goedkoper alternatief. Dus hierbij leg ik uit hoe ik thuis een behandeling uitvoerde. Let op! De behandeling duurt wel heel lang (ongeveer 4 uur) en vergt ook een beetje behendigheid. Ik ben ook zeker GEEN professional, ik weet niet of deze behandeling je haar zal beschadigen of wat het op lange termijn met je haar zal doen (dit zijn gewoon mijn bevindingen van urenlang op het internet zitten).

Van plan je haar te blonderen? Doe dit dan voorafgaand van de behandeling, anders zal dit ervoor zorgen dat je haar vlekkerig wordt! Verven kan wel, maar het wordt aangeraden dit pas 10 dagen na het uitspoelen van de behandeling te doen.

Wat is een keratine behandeling?

Keratine is een proteïne die je lichaam zelf maakt. Deze stof zit o.a. in je haar en laat het er gezond en glanzend uitzien. Als je je haar veel behandelt met hitte of chemicaliën, kan de proteïne eruit gaan en je haar er droog en beschadigd uitzien. Met een keratine behandeling stop je deze stof weer terug in je haar en herstel je de conditie van je haar dus! Je haar wordt er stijl en pluisvrij van, perfect voor alle dames die hun haar dagelijks stijlen of krullen. Je moet de behandeling ongeveer 3 dagen in je haar laten zitten zonder te wassen of op te steken, dus plan deze behandeling wanneer het jou het beste uitkomt! De behandeling blijft ongeveer 3 maanden zitten.  De behandeling duurt ongeveer 4 uur (bij mijn dikke haar) en is ook best moeilijk uit te voeren – aangezien het normaal ook door een kapper wordt gedaan. Het uitvoeren van deze behandeling is geheel op eigen risico.

Tip: doe het samen met een vriendin! Zo kan je elkaar’s haar doen en helpen met de moeilijk bereikbare plekjes!

Wat heb je nodig?

• Keratine behandeling. En nee, dat is niet een haarmaskertje van de drogist. Keratine behandelingen zijn heel prijzig en ook moeilijk te verkrijgen (omdat het meestal alleen wordt verkocht aan kappers met een diploma). Ik heb deze gekocht: Cocochoco en dan ook gelijk de 1000 ML voor €139 (hier kan je je haar ongeveer 8 keer mee doen). Er is ook een kleiner potje te koop van 250 ML, waar je je haar 2 keer mee kan doen! Leuk om te proberen voor €60.
• Purifying shampoo! Let op: dit is geen gewone shampoo en kan ook niet bij elke drogist worden gekocht. Ik heb deze: Paul Mitchell Clarifying Shampoo Two, maar je kan ook op dezelfde website waar de keratine wordt verkocht een pre-keratin shampoo kopen (en een post/nabehandeling shampoo)
• Douche en handdoeken
• Föhn en föhnborstels (Platte borstels om je haar stijl mee te maken tijdens het föhnen, geen ronde)
• Ventilator (!) en een goed geventileerde kamer. De behandeling is behoorlijk chemisch, daarom wil je dit liever niet inademen of in je ogen krijgen. Ik koos ervoor een ventilator voor mijn gezicht te zetten en de ramen in mijn huis open te zetten. Zo had ik geen last van prikkende ogen.
• 3 grote clipjes voor in je haar.
• Kam (het liefst eentje die hittebestendig/onbreekbaar is)
• Haarverf Bakje en een haarverfkwast
• Stijltang. Geen goedkope, maar een goede met keramische platen! Het liefst eentje met temperatuurregelaar, want je moet je haar met ongeveer 220 graden stijlen! Ik heb de CHI Stijltang, mijn favoriet (lees review)!
• Sulfaatvrije shampoo. Hiermee moet je je haar wassen 3 dagen na de behandeling. Deze shampoo is meestal niet bij de meeste drogisterijen te koop. Ik heb deze: Urtekram Rasul Volume Shampoo, maar je kan dus ook op dezelfde website als de keratine een post keratin shampoo kopen. Het is ook aan te raden om je haar de maanden na de behandeling te wassen met sulfaatvrije shampoo, zo blijft de behandeling langer zitten!
• Haarmasker. Na het uitspoelen van de behandeling gebruik je nog een haarmasker. Dit zorgt ervoor dat je haar gevoed wordt van de purifying shampoo die we hebben gebruikt aan het begin! Neem bij voorkeur een haarmasker zonder siliconen als je van plan bent je haar met sulfaatvrije shampoo te wassen. Want anders zal je haar heel zwaar en snel vet worden! Waarom? lees hier een uitleg die ik hier eerder over gaf. Ik gebruik de Organic Shop Organic Avocado & Honey Express Repair Hair Mask.

Stap 1: Was je haar 2/3 keer met purifying shampoo


Voordat je aan de behandeling kan beginnen, moet je je haar vrij maken van alle producten die erin zitten. Een gewone shampoo is hier niet goed genoeg voor, daarom gebruik je een purifying shampoo. Je moet je haar wel 3 keer met dit spul wassen, anders kunnen de resultaten van de behandeling minder worden.

Stap 2: Droog het haar


ALs je uit de douche komt, pak dan een schone handdoek en laat je haar drogen. Om het proces te versnellen kan je een föhn gebruiken. Ik raad dit zelfs aan, omdat je je haar dan al een beetje stijl kan föhnen. Dit doe je door je föhn boven je hoofd te houden, zodat de lucht je haren naar beneden blaast. Gebruik een borstel om je haar recht naar beneden te kammen tijdens het föhnen, voor een nog steiler resultaat.

Stap 3: Zet alles klaar

Nu is het tijd om al je spullen klaar te zetten! Ik ging in mijn kamer zitten met het raam open en mijn deur open, zodat het kon doorluchten. Daarnaast zetten ik een spiegel voor me en daarnaast een ventilator die in mijn gezicht kon blazen. Als je geen ventilator gebruikt, kunnen je ogen behoorlijk gaan prikken, omdat deze keratine chemisch is. Ik heb een haarverf bakje van met ongeveer 150 ml gevuld en voegde daar later nog iets aan toe. Doe handschoenen aan en oude kleding. Je hebt ook de kwast nodig, een kam en de 3 clipjes. Maak je klaar om het komende uur je haar in te smeren met keratine.

Stap 4: Haar verdelen in secties

Verdeel voor je gaat beginnen je haar in secties. Borstel je haar eerst zo goed, dat er nergens meer klitjes zitten. Ik verdeelde mijn haar eerst met: de voorkant (links en rechts apart) en de achterkant. Je clipt de secties aan de kant (in een klein knotje), zodat het niet in de weg zit. Ik gebruikte een clipje om dit te doen, want zo haal je het knotje ook makkelijk weer los. Wanneer je aan een sectie begint, pak je eerst het onderste plukje. Dit plukje mag in de breedte niet meer dan 3 cm zijn en in de lengte niet meer dan 1 cm. Snap je niet helemaal hoe? Ik keek dit filmpje als uitleg.

Stap 5: Product aanbrengen

Een van de belangrijkste stappen van de behandeling, de keratine. Draag handschoenen terwijl je dit doet! Je brengt het product aan met een kwast op de plukjes haar. Doorkam het plukje eerst even, zodat er geen klitjes in zitten. Zorg dat je de keratine NIET aanbrengt op je hoofdhuid, maar daar 2 cm vanaf (de keratine kan branden op je huid of allergische reacties veroorzaken). Als je het aanbrengt neem je genoeg product op je kwast, dat je de pluk haar tot de 2/3 kan bedekken in lengte. Wees niet te zuinig met de keratine, want anders werkt de behandeling minder goed. Als de pluk tot 2/3 is bedenkt, ga je er van boven naar beneden met een klein kam doorheen, dit trekt het overige product naar de onderste plukken van je haar. Je kan er altijd nog eens overheen gaan met je vingers (met handschoenen), zodat je zeker weet dat alles goed bedekt is. Daarna pak je het volgende deel van je haar.

Stap 6: 30 minuten in laten trekken

Als je hele haar is bedekt met keratine (bij mij duurde dit iets langer dan 1 uur), moet je het nog even in laten trekken. Je mag je haar in de tussentijd niet aanraken en ook niet vastbinden. Er zit dus niets anders op dan even op een krukje tv te kijken. Zorg niet dat de keratine teveel voor je ogen of luchtwegen hangt, want je ogen en keel kunnen hierdoor gaan prikken. Keratine is chemisch en daar moet dus voorzichtig mee om worden gegaan. Na 30 minuten was je NIET je haar, maar ga je gelijk door naar de volgende stap.

Stap 7: Drogen

Je hoeft je haar niet te wassen voor deze stap, want je gaat de keratine drogen. De keratine behandeling is aardig vochtig en voordat we ons haar gaan stijlen moet het haar droog zijn. Een tip is om je haar weer stijl te föhnen, net zoals bij stap 2. Het keratine duurt best lang om te drogen, langer dan gewoon nat haar.

Stap 8: Je haar stijlen op 200-220 graden

Deze stap is super belangrijk voor de behandeling, omdat je met de hitte van je stijltang de keratine als het ware in je haar duwt. Je hoeft geen hitte-protector in je haar te gebruiken, omdat de keratine je haar al beschermt. Je verdeelt je haar weer in delen van hele kleine dunne plukjes (net zoals bij stap 4). Gebruik een kam om je haar te kammen terwijl je het stijlt, zo krijg je beste gestijlde resultaat. Je moet voor deze behandeling 6 keer over hetzelfde plukje gaan met de stijltang! Alleen dan kan de behandeling echt goed zijn werk doen. Haast deze stap niet, maar neem rustig de tijd om elke keer weer het plukje te kammen en langzaam te stijlen. Als je klaar bent, is je haar super stijl en plat! Dit is nog niet het eindresultaat.

Stap 9: Drie dagen wachten

Omdat het geen professionele keratine is, moet je drie dagen wachten voordat je de keratine uitspoelt. Ik heb persoonlijk 4 dagen gewacht, gewoon omdat ik er de tijd voor had. Het is de bedoeling dat je je haar in de tussentijd niet in een staart of knot doet, anders kan dat het gestijlde effect van de behandeling in de weg zitten. Als opbinden (vanwege werk) echt nodig is, gebruik dan zo’n invisibobble elastiekje, die geen knikken in je haar maakt. Je haar mag ook niet nat worden, dus draag een capuchon buiten, een badmuts onder de douche en ga liever even niet meer sporten. Als het dan toch is gebeurt dat je haar nat is geworden, droog het dan gelijk en stijl het plukje opnieuw!

Stap 9: Uitspoelen met sulfaatvrije shampoo & daarna een haarmasker

Na 3 dagen is het zover! De keratine behandeling mag uit je haar worden gewassen. Doe dit met sulfaatvrije shampoo, dat is het beste voor je haar. Het wordt ook aangeraden om je haar met sulfaat-vrije-shampoo te wassen in de komende maanden, omdat dit de duur van de behandeling kan verlengen! Na de shampoo wordt het aangeraden een haarmasker gebruiken. Als je van plan bent een sulfaatvrije shampoo te gaan gebruiken, neem dan ook een siliconen vrije conditioner en haarmasker. Siliconen kunnen je haar verzwaren en een sulfaatvrije shampoo is niet sterk genoeg om dit uit je haar te halen. Je haar kan dan heel snel futloos of vet worden. Laat het haarmasker meer dan 3 uur zitten. Ik slaap altijd met een haarmasker en spoel hem in de ochtend uit.

Klaar is kees!

Je kunt na het wassen je haar op laten drogen. Als je genoeg keratine hebt gebruikt en de behandeling juist hebt uitgevoerd, zal je haar super stijl, pluisvrij en heel behandelbaar zijn! De eerste keer dat ik mijn behandeling uitvoerde, had ik te weinig keratine gebruikt en waren de resultaten een stuk minder. Zorg gewoon dat je alle stappen juist uitvoert en niet zuinig bent met de dure keratine! Geniet van je haar, want je hoeft er geen eeuwigheid meer over te doen om het er goed uit te laten zien!

Keratine haar behandeling thuis doen

Links: mijn haar voor de behandeling. Midden: mijn haar tijdens de behandeling. Rechts: mijn haar na de behandeling.

Wat is jouw natuurlijke haartextuur? Krullend, stijl, golvend of …? ♥

Related:

Previous Post Next Post

39 Comments

 • Reply Charlotte

  Heee hoe is je haar nu

  21 februari 2019 at 22:16
  • Reply Iris

   Hee Charlotte! Mijn haar is nog steeds echt heel stijl en pluisvrij! Super chill, want ik hoef echt nooit meer m’n haar te stijlen. Scheelt zoveel tijd! 😍

   21 februari 2019 at 23:06
   • Reply Charlotte

    Thanksss:)

    13 maart 2019 at 13:29
    • Reply Marijke

     Ik doe dit sinds een paar maanden ook bij mezelf. Elke 4 maanden ongeveer. Werkt perfect. Na het douchen hoef ik het alleen even droog te föhnen en mijn haar is stijl! Dankjewel voor deze blog, scheelt enorm wat geld. Aanrader!!

     9 juni 2020 at 10:19
     • Iris

      Graag gedaan! Zelf probeer ik mijn natuurlijke krullen weer een beetje terug te laten komen, dus ben gestopt met de behandeling. Ik ben blij dat ik er anderen nog mee kan helpen!

      9 juni 2020 at 21:55
   • Reply roos

    hi, ik wil dit ook graag bij me zelf
    doen maar ik ben bang dat ik daarna m’n haar niet meer kan krullen, weet jij dit misschien. kan je het krullen of zakt het er meteen weer uit? groetjess

    26 januari 2020 at 16:17
    • Reply Iris

     Hi! Ik had er geen probleem mee, maar mijn haar is van zichzelf al heel stug. Bij iedereen kan dit natuurlijk anders uitpakken! X

     26 januari 2020 at 17:16
   • Reply Jose

    Ik heb golvend haar van nature en rood. Ik heb me haar 1 keer behandeld met keratine. Het was ruim 3 maanden stijl en glanzend en heel zacht. 100% tevreden!!
    Hoe lang blijft het stijl als je het zelf doet? Me vriendin wilt me daarbij helpen.

    24 mei 2020 at 11:51
    • Reply Iris

     Hi Jose! Als je het thuis goed uitvoert, heeft het hetzelfde effect! 🙌🏽

     24 mei 2020 at 13:18
 • Reply Prescilla

  Looks good! Ik twijfel om dit ook te doen…. je hebt een super duidelijke beschrijving gegeven. Van waar heb je je producten gekocht? En wat n mooie haarkleur heb jij! Liefs Prescilla

  5 mei 2019 at 19:55
 • Reply Iris

  Hi Prescilla! Dankjewel! De linkjes naar de producten staan als het goed is in het artikel. Loves, Iris

  5 mei 2019 at 20:35
 • Reply Esther

  Hey! Hoe is de status van je haar nu? Ik zit er aan te denken om dit ook te doen, maar hoor veel (horror) verhalen dat na een tijdje je haar helemaal droog is en uitvalt. Hoe ervaar jij het, gezien het een aantal maanden geleden is?

  26 augustus 2019 at 09:30
  • Reply Iris

   Hi Esther! Dit is bij mij niet het geval! Ik merkte na een tijdje wel weer dat mijn haar weer terug bij af was! Maar dit duurde wel een maand of drie. Het effect verschilt misschien per merk. 🙂

   26 augustus 2019 at 15:11
   • Reply Esther

    Bedankt voor je reactie!
    Had je het idee dat je haarkleur veranderde? Ik heb namelijk balayage en ben bang dat het de kleur aantast. Heb meerdere reviews op internet gelezen en lees dat mensen met geverfd haar merken dat hun haarkleur verandert (soms zelfs richting oranje)..

    27 augustus 2019 at 17:11
    • Reply Iris

     Oh nee! Dat is niet het geval geweest, denk dat het licht inval in mij slaapkamer voor het kleur verschil heeft gezorgd :0!

     27 augustus 2019 at 17:12
     • Esther

      Bedankt voor je reactie!

      Ben je dit blijven doen (zo ja hoe is je ervaring met herhaaldelijk keratine? heb je bijv. haartuitval of pluizig haar gekregen?), of was de keratine voor jou een eenmalige try-out?

      Liefs!

      27 januari 2020 at 12:53
     • Iris

      Hi Esther! Ik heb in totaal 3 keer mijn haar gedaan met de keratine, maar daarna wilde ik weer een tijdje proberen om mijn krullen terug te krijgen. Ik heb geen slechte ervaring met de keratine, het was niet droger dan eerst en ik heb ook geen haaruitval gehad. Moet eerlijk zeggen dat ik daar ook nooit zo gevoelig voor ben geweest. Liefs, Iris

      27 januari 2020 at 16:50
 • Reply Nicolien

  Hoi, op welke site heb je je keratine gekocht? Groetjes Nicolien

  8 oktober 2019 at 14:54
  • Reply Iris

   Hi Nicolien, als het goed is staat dat onder het kopje ‘wat heb je nodig’! De website is hairsup.nl ❤️

   8 oktober 2019 at 15:18
 • Reply Mandy

  Kan je het ook doen op krulhaar. En dat je krullen blijven zitten maar minder pluizig worden?

  24 oktober 2019 at 14:19
  • Reply Iris

   Daar heb ik geen ervaring mee! Het lijkt me niet verstandig een stijltang te gebruiken voor de hitte als je je krullen wilt behouden 🙂

   24 oktober 2019 at 17:19
 • Reply Tam

  Ik vind juist jouw haren op foto 1 het mooiste

  25 november 2019 at 23:02
  • Reply Iris

   Ahh dat is lief, Tam! Ik vind het ook niet lelijk, alleen mijn haar is zo onhandelbaar als ik het niet gedaan heb en een keratine behandeling helpt mij om in de ochtend veel sneller de deur uit te kunnen!

   27 november 2019 at 09:38
 • Reply Ivy

  Leuke blog, aan de hand van jouw duidelijke stappenplan heb ik ook de keratinebehandeling gedaan maar dan met cocochoco gold versie (met 24K goud). Helaas geeft dit bij het föhnen en straighten schilfers af alsof je roos hebt, niet aan te raden dus.
  Inderdaad lekker royaal gebruiken. Ik heb dun maar pluizig haar op schouderlengte, met de 250ml fles kun je zeker 2 behandelingen doen.

  26 januari 2020 at 20:36
  • Reply Iris

   Ah, goed om te weten Ivy! De fles die ik gebruikte had dat gelukkig niet.

   27 januari 2020 at 16:47
 • Reply Jessica

  Hey, ik heb nu van mij eigen redelijk krullend haar, maar ik wil ook een keratine behandeling doen. Ga ik dan achteraf als ik mijn oorspronkelijke haar terug wil100% terug het zelfde zijn of gaan er minder krullen in zitten?

  4 maart 2020 at 22:33
  • Reply Iris

   Hi Jessica, dat zou ik niet weten. Het kan zo zijn dat je krullen in minder maten terugkomen, maar hier heb ik weinig ervaring mee. Ik draag mijn haar nooit krullend!

   5 maart 2020 at 15:40
 • Reply Linde

  Haii, ik heb zelf al een stijltang, maar hoe weet ik of die geschikt is om deze behandeling te doen ?

  24 maart 2020 at 22:52
  • Reply Iris

   Hi Linde, het beste is om een stijltang van goede kwaliteit te gebruiken (dus liever niet een goedkope van de drogist). Mijn stijltang zet ik op de heetste stand (220 graden). 💪🏽

   24 maart 2020 at 22:54
 • Reply Eva Willekens

  Hey,
  Echt dankjewel voor dit! Keratinebehandelingen zijn zo duur dat dit een fijn alternatief is.
  Je zei dat je dit de eerste keer niet zo goed had gedaan. Wat was er dan verschillend in de resultaten? Kan je het best zo lang mogelijk laten inwerken? Is je haar echt alsof dat je het gesteild hebt, 3 maanden lang?
  Eva Willekens onlangs geplaatst…HEMtuin Terrastival & lichtshow VLOGMy Profile

  6 juli 2020 at 17:17
  • Reply Eva Willekens

   En kan je ook rondkomen voor 1 keratinebehandeling met de kleiner bus van 2 behandelingen?

   6 juli 2020 at 19:08
   • Reply Iris

    Ik denk dat dat wel moet lukken, maar had het niet geprobeerd (met kleinere bus). Over je andere vraag (verschil eerste en tweede keer): ik had de eerste keer te weinig product gebruikt, toen was mijn haar minder stijl en glad. Liefs, Iris

    6 juli 2020 at 19:11
 • Reply Floor

  Hey,
  Mijn haar heeft wat slag, maar is vooral heel erg pluizig. Als ik het gewoon met de stijltang stijl maak en het is buiten vochtig, dan pluist het in no-time alsnog weer als een gek. Ben ik hier na zo’n behandeling ook van af voor een paar maanden denk je…?!

  28 oktober 2020 at 10:00
  • Reply Iris

   Hi Floor, dat denk ik wel! Persoonlijk als het vochtig is buiten, probeer ik altijd een capuchon te dragen, zodat het niet gaat pluizen. Ook het kopen van een goede stijltang en een juiste heat protector kan al veel verschil maken. Maar als je er dan nog steeds last van hebt, zou ik de keratine behandeling eens proberen!

   28 oktober 2020 at 10:03
 • Reply Deem

  Heyy!

  Ik zou ook graag deze behandeling ondergaan voor mijn vakantie. De enige optie zou aankomende zaterdag zijn, maar zondag vertrek ik al. Is het zo, omdat je je haren 3 dagen niet mag wassen, dat het al vet is direct na de behandeling? Of oogt het schoon en gewassen na de behandeling?

  Groetjesss

  13 juli 2021 at 22:14
  • Reply Iris

   Hi! Wat een goede vraag. Omdat je je haar voor de behandeling wast, is je haar schoon. Houd er wel rekening mee dat je je haar daarna drie dagen met rust moet laten. Je mag het niet nat maken, niet in een staart doen en geen producten in doen. In die drie dagen zal je haar stijl naar beneden hangen. Ik vond dat er heel saai uit zien, want alle volume is weg. Persoonlijk zou ik daarom de behandeling wat verder voor de vakantie uitvoeren. Ik hoop dat dit helpt! Liefs, Iris

   14 juli 2021 at 07:01
 • Reply D

  Hi Iris, mag je haarmasker gebruiken na dat je een keratine behandeling hebt gedaan. Ik heb een week geleden een keratine behandeling gehad. Zo happy hiermee!

  22 augustus 2021 at 08:20
 • Reply Femke

  Hey, ik twijfel super hard om dit ook te gaan doen, ik zou het willen doen omdat ik op kamp ga en in de zomervakantie veel zwem. Ik vertrek binnen een weekje op kamp en wil het nog daarvoor hebben gedaan. Hoe lang duurde het bij jou voordat het product bij je thuis was na het bestellen? Ook woon ik in België dus weet niet of het dan langer zou zijn. Als ik het product dan zou hebben en moet stijlen kan dit dan met een stijltang met stoom of niet? Alvast bedankt Veel liefs, Femke

  21 juni 2022 at 18:59
 • Reply Peggy

  Hi Iris. Maakt het nog uit welke heat protector je gebruikt na de behandeling. Omdat je ook andere shampoo moet gebruiken. En na hoeveel maanden kan je weer je oude shampoo gebruiken?

  22 maart 2023 at 08:58
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge