Follow:
Lifestyle

Zo maakte ik mijn eigen DIY agenda! (a5 planner)

planner a5 binder DIY agenda (2)

Zoals jullie misschien al weten, heb ik echt een beetje orde in mijn leven nodig. Ik wil zoveel dingen doen in een super korte tijd, en dat vergt een beetje planning. Al eens eerder ben ik begonnen aan een bullet journal, maar dat nam toch teveel tijd in beslag. Met normale agenda’s en planners kan ik niet goed overweg, omdat er te weinig ruimte is voor mijn planning. Dus in plaats van eindeloos te zoeken naar de perfecte agenda, besloot ik hem zelf te maken. Ik gebruik mijn DIY agenda nu al 3 maanden en hij bevalt super goed!

1. Zoek een binder

Ik kwam op dit idee, omdat ik merkte dat er veel mensen online waren die zelf een DIY agenda gemaakt hadden. De meeste deden dit in een planner binder. Neem als voorbeeld de Happiness Planner (die ook een binder versie heeft met inserts). De meeste planners worden gemaakt in een a5 binder. Deze heeft meestal 6 gaatjes (3 boven en 3 onder). In een binder kan je gemakkelijk de volgorde van je planner bepalen en je kan hem ook hergebruiken! Omdat ik nog maar net begon met plannen, koos ik een hele goedkope binder van AliExpress voor ongeveer 11 euro.

planner a5 binder DIY agenda (2)

2. Koop papier die in je planner past

In een a5 planner, heb je ook a5 of ‘letter’ formaat papier nodig. Deze kan je niet zomaar bij elke winkel kopen. Ik bestelde bij de Koppieshop mijn eigen papier. Ik las dat het voor planners handig is om wat dikker papier te kopen, omdat je pen/inkt anders doordrukt. Daarom kocht ik 120 gram papier (250 stuks) en was hier ongeveer 9,70 euro voor kwijt!

3. Koop of ontwerp zelf de pagina’s van je agenda.

Je kan er nu voor kiezen om zelf je pagina’s te ontwerpen (zowel met pen op papier, als met print). Ik vond dit helaas een beetje veel werk en voor de eerste keer proberen, wilde ik een snelle optie. Ik koos er daarom voor om via Etsy 2018-2019 student planner letter size inserts te kopen voor €15,89. Je krijgt hierin een heleboel templates, waarvan je zelf kan kiezen welke je gaat uitprinten om te gebruiken. Je hebt zowel pagina’s met datums erop, als pagina’s waarin je zelf moet invullen welke datums het zijn (deze koos ik, omdat ik ze dan volgend jaar ook nog zou kunnen gebruiken).

Als je er wel voor kiest om je pagina’s zelf te maken, kan je dit bijvoorbeeld met Adobe Indesign doen, of zelfs met Canva. Ook kan je er je eigen bullet journal van maken. Je kan bijvoorbeeld via Etsy een template kopen voor gestippeld (of gestreept) papier. Deze print je dan op je papier, zo kan je zelf je bullet journal volledig invullen! Je hebt ook papier op AliExpress met stipjes, deze kocht ik ook, maar heb ik niet gebruikt (alleen om later te zien waar de gaatjes in mijn eigen papier moest komen te zitten).

planner a5 binder DIY agenda (2)

4. Print!

Nu is het tijd om je agenda te printen (het moeilijkste deel). Je krijgt namelijk van de verkoper een pakketje met allemaal pagina’s. Je moet eerst kijken welke pagina’s je wilt gaan gebruiken en welke niet. Daarna moet je kijken welke pagina’s er bij elkaar moeten komen (want ik neem aan dat je dubbelzijdig gaat printen). Het is een heel rekensommetje om dit duidelijk te krijgen. Ik maakte groepjes met pagina’s die bij elkaar moesten komen, en zette ze daarna op volgorde. Daarna was het tijd om te printen. Ik deed dit steeds maand-voor-maand, zodat ik kon checken of alles goed ging. Ik legde al mijn maanden op tafel zodat ik kon zien welke ik had en wat ik nog moest doen.

5. Stop de pagina’s in je agenda

Met al mijn maanden op tafel (inclusief voorkant en achterkant van mijn agenda). Kon ik al mijn maanden datums gaan geven, omdat ik koos voor een template waar geen datums in stonden. Dit duurde een tijdje (15 min), maar als je het eenmaal gedaan hebt, hoef je er ook niet meer naar om te kijken. Je moet nog alleen even gaatjes in het papier maken. Ik gebruikte een a5 pagina die al gaatjes had, en nam deze als voorbeeld voor mijn eigen bladzijden! De pagina’s kunnen nu op volgorde in je planner gedaan worden. Toen ik alle bladzijden in mijn agenda had zitten, besefte ik dat mijn agenda enorm dik was geworden. Dus: ik zorgde dat alleen de dagelijkse pagina’s van de maand waarin we zaten in de planner bleven en de monthly-overview pagina’s van de andere maanden. Zo werd mijn agenda een stuk dunner en lichter, maar kon ik nog steeds vooruit plannen!

planner a5 binder DIY agenda (2)

6. Kleed je agenda nog even mooi aan!

Het is nu aan jou om je agenda mooi aan te kleden. Ik koos ervoor om zelf nog heel gemakkelijk tabs/tabbladen te maken (maar je kan deze natuurlijk ook bestellen op sites als Etsy). In het vakje aan de zijkant van mijn planner plaatste ik een pen, waarmee ik dus altijd in mijn agenda kon schrijven. Ik gebruikte pastel markers om mijn taken voor school, werk en mijn blog te markeren, zo kon ik makkelijk zien wat ik nog moest doen. Ook kocht ik stickers om deadlines aan te geven en de agenda wat op te vrolijken. In de voorkant van mijn agenda had ik ruimte voor belangrijke documenten, mijn visitekaartje en mijn supplies (stickers).

planner a5 binder DIY agenda (2)

7. Ready to rumble!

Als je agenda helemaal klaar is en ingericht is zoals jij het handig vind, is hij klaar voor gebruik! Het is een hoop werk, maar als je een beetje creatief bent, is het helemaal niet erg om te doen! Ik heb totaal geen spijt dat ik mijn agenda heb gemaakt, want hij zorgt er echt voor dat ik weet wat ik nog moet doen. Taakjes worden nooit meer vergeten en deadlines worden altijd gehaald. Wel kwam ik erachter dat ik sommige pagina’s toch niet helemaal fijn vond werken en die heb ik dus ook niet gebruikt (maarja, deze kan je dus weer makkelijk uit je binder halen). Misschien dat ik in het vervolg toch de tijd neem om mijn planner inserts zelf te ontwerpen!

planner a5 binder DIY agenda (2)

Ik kan niet meer zonder mijn DIY agenda! ♥

Related:

Previous Post Next Post

3 Comments

 • Reply bregje

  hoi hoi, wat heb je het mooi gemaakt! complimenten!
  Even een vraagje, ik zie dat je er een perforator bij hebt liggen, maar je hebt niet besproken dat je die hebt gebruikt.
  Is dit en een met 3 gaten voor beide kanten?
  Het probleem is namelijk dat er zo weinig goed perforators zijn voor de 6 gaatjes in a 5 die in zon planner passen, en die jij op de foto hebt staan, kan ik niet vinden, weet je misschien of dit een goede hiervoor is, en welke het is? of waar je deze vandaan hebt? Alvast bedankt, groetjes Bregje

  31 maart 2021 at 10:11
  • Reply Iris

   Wat lief! Dankjewel! Ik heb geen speciale perforator gebruikt, gewoon een standaard met twee gaatjes. Ik heb toen precies gemeten waar de gaatjes moesten komen en steeds maar 1 kant van de perforator gebruikt. Het was een moeilijk taakje, maar lukte wel! Zou toch wel aanraden om het met een andere te doen (eentje voor 6 gaatjes of eentje voor 1 gaatje), want het was best moeilijk haha!

   31 maart 2021 at 19:39
 • Reply Nova Van Der Valk

  Hi, ik ben helemaal enthousiast over het zelf maken van een agenda, maar ik vind 15 euro best veel om alleen pagina’s te krijgen die je vervolgens zelf nog uit moet printen. Is er een mogelijkheid dat je deze zou willen delen?

  26 november 2021 at 16:14
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge