Follow:
Lifestyle

Studietips voor het komende tentamen!

studietips tentamen

De tentamens komen er al bijna weer aan en daarom is het belangrijk om zo efficiënt mogelijk te leren! Ik schreef al eerder over hoe ik omga met tentamenstress, maar deze keer geef ik studietips over hoe je het beste kunt leren! Simpele samenvattingen kijken kennen we natuurlijk allemaal, maar echt die-hard leren is soms nog moeilijk! 

1. Start met twee minuten leren!

Heb je weinig motivatie om te leren? Dwing jezelf dan om 2 minuten super hard te gaan leren. Als het lukt om deze twee minuten vol te houden, ga je door. Als het niet lukt, is dit misschien fysiek/emotioneel niet het beste moment om te beginnen. Het is bewezen dat we meestal geen motivatie hebben om een begin te maken en dat is dus wat je in die twee minuten doet. In die twee minuten start je met leren en als het lukt kan je dus ook goed door blijven gaan!

2. Laat je niet afleiden door je omgeving/telefoon.

Dit is misschien de studietip die je altijd hoort, maar hij werkt wel. Mensen worden nou eenmaal afgeleid door hun telefoon. Ik leg mijn telefoon in een andere kamer neer, zo hoef ik er niet eens naar te kijken. Als er echt iets dringends is (bijvoorbeeld aan mijn klas) kan ik nog whatsapp op mijn laptop openen. Zorg ook dat de kamer waarin je zit opgeruimd is of ga naar de bieb. Ik begin namelijk spontaan aan rondslingerend dingen te zitten in mijn kamer als deze niet is opgeruimd. Clear space = Clear mind. 

3. Gebruik verschillende studiemethodes.

Zoals ik al zei, helpt het maken van een samenvatting niet alleen (ook al kan dit wel veel geld opleveren). Als je een onderwerp moeilijk vindt, kijk er dan uitlegfilmpjes over. Maak een quiz voor jezelf of studeer samen met iemand zodat je kan discussiëren. Door dingen uit te leggen leer je het beste, dus zorg voor iemand die naar je uitleg wilt luisteren! Ga ook op zoek naar oefentoetsen, die helpen je goed te kunnen antwoorden.

4. Maak een planning!

Het zorgt voor onwijs veel minder stress als je al van te voren inplant wanneer je gaat leren. Je kan beter 5 dagen lang 1 uurtje leren, dan de laatste dag nog even snel 5 uur! Je concentratie zal ook veel minder zijn als je voor een lange tijd gaat leren. Ik schrijf voor elke dag op welke onderwerpen ik af wil hebben. Zo kan ik tijdens het leren zelf kiezen waar ik mee begin.

5. Slaap en beweeg goed.

Als je niet goed slaapt, gaat je IQ achteruit en dat willen we natuurlijk niet. Zorg daarom voor 8 uur slaap en een goed slaapritme. Ook is het belangrijk om voldoende te bewegen tijdens je studieweek. Gezond leven is goed voor de hersenen en sporten geeft ook energie voor het leven.

6. Study breaks zijn super belangrijk.

Aan een stuk door leren, klinkt vreselijk. Daarom nemen we pauzes van het studeren. Je kan bijvoorbeeld 10 pagina’s lezen en dan 5 minuten pauze houden, of 45 minuten leren en dan 5 minuten pauze houden. Zo houdt je je concentratie bij je leerwerk en heb je ondertussen ook nog even wat tijd voor jezelf. Ga in de pauze ook niet op je telefoon, maar wandel een stukje of maak wat eten voor jezelf klaar. Door je bloed goed te laten stromen, leer je het beste!

TENTAMENstress toets examen

Succes met het tentamen! You can do it

Related:

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge