Follow:
Lifestyle

Hoe ga ik om met tentamenstress?

TENTAMENstress toets examen

Heb jij binnenkort tentamens of toetsen op school? En begint bij jou de tentamenstress al te kriebelen? Bij mij wel! Over 2 weken zit ik namelijk in de tentamenzaal van de HVA! Gelukkig weet ik goed hoe ik er mee om moet gaan en leg ik jullie graag uit hoe ik dat doe.

1. Ga niet te veel werken voordat je toetsweek begint. Het is belangrijk dat je het weekje voor je tentamens even wat meer vrij neemt dan normaal. Het werken zorgt er namelijk voor dat je minder tijd hebt om te leren en dat maakt jouw tentamenstress alleen maar meer. Alle verloren uurtjes werk kan je na de tentamens toch wel weer inhalen, dus maak een verstandige keuze!

2. Sla een feestje over. Ik weet dat het moeilijk is, maar om productief te blijven in het weekend, moet je niet naar feestjes gaan. Kan je net als mij de verleiding toch echt niet weerstaan? Zorg dan dat je het meeste huiswerk al voorafgaand van het feestje hebt gedaan, want leren met een kater is een no-go! De stof word dan niet goed opgenomen en ook niet goed opgeslagen.

3. Niet plannen, maar deadlines maken. Van planningen word ik altijd nerveus, vooral als ik me niet aan de planning hou. Zo loopt het bij mij allemaal snel in de soep. In plaats van een planning maken, schrijf ik een to-do list op! In dit lijstje zet ik achter elke taak wanneer het af moet zijn. Zo heb je een beetje vrijheid en kun je zelf beslissen wanneer je een taak uitvoert. Mij helpt dit heel erg om mijn tentamenstress te verminderen en mijn vooruitgang goed in te zien.

4. Slaap en eet op vaste tijden. Je hebt gemiddeld 8 uur slaap op een dag nodig om goed te functioneren, sommige wat meer en andere iets minder. Zorg dat je aan genoeg slaap komt door op vaste tijden naar bed te gaan. Een onregelmatig slaap en eetpatroon kan ervoor zorgen dat je weinig concentratie hebt. Zorg dus ook dat je voldoende gezond eet, want je hersenen hebben ook energie nodig!

5. Neem ook eens een pauze. Het is belangrijk om af en toe een pauze te nemen tijdens het studeren. En dan bedoel ik niet dat je om het kwartier je telefoon moet gaan pakken, maar beloon jezelf met iets beters dan dat! Ga even wat leuks doen zoals: Thee drinken, bellen met een vriend, iets lekkers kopen bij de supermarkt of ergens een koffie halen! Zo houd je jouw gedachtes even weg van de stress, beloon je jezelf en wordt je nog steeds niet afgeleid van je telefoon. Als ik namelijk op mijn telefoon ga klooien, blijf ik daar tijdens mijn huiswerk nog aan denken.

6. Leer in een omgeving die jou motiveert. Als ik in mijn kamer ga leren in de avond, gaat het altijd mis. Ik ben namelijk het meest productief in de ochtend (verschilt per persoon) en daarnaast is er niemand in mijn kamer die mij controleert, dus ik laat me snel afleiden. Als ik in de woonkamer ga zitten, kan mijn moeder zien wanneer ik afgeleid ben en zal ik mezelf sneller corrigeren en aan het werk zetten. Vele studenten leren ook graag in de bibliotheek, omdat de sfeer daar ervoor zorgt dat je weinig wordt afgeleid.

7. Geef jezelf een beloning voor het maken van je toets! Wordt je afgeleid tijdens je leerwerk, omdat je liever zou winkelen, feesten of niksen? Geef jezelf dat dan als beloning wanneer je toets gemaakt is. Wanneer jij alles hebt geleerd en je tentamen hebt gemaakt, mag je eindelijk die ene sweater kopen! Zo word jij gemotiveerd om je huiswerk te maken en kun je daarna lekker doen waar je zin in hebt!

Wanneer hebben jullie je tentamens? ♥

Related:

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge