Follow:
Lifestyle Personal

Over mijn opleiding: Media, Informatie & Communicatie (HVA)

TENTAMENstress toets examen

Omdat vele rond deze tijd van het jaar druk bezig zijn met het zoeken van een passende opleiding, dacht ik eens wat info te geven over mijn eigen opleiding. Ik volg de opleiding Media, Informatie & Communicatie aan de Hogeschool Van Amsterdam en ik ben heel tevreden over mijn keuze! Dit was voor mij de enige HBO-opleiding waarbij ik mijn creatieve ei kwijt kon.

De feiten

De opleiding die ik volg is MIC (Media, Informatie & Communicatie) op de HVA (Hogeschool Van Amsterdam). Bij deze opleiding wordt je opgeleid tot allround mediaprofessional. Ze proberen bij de studie zo veel mogelijk te focussen op de toekomst, aangezien de media snel veranderd (alle nieuwe apps, trends en virals). Je leert over het produceren van allerlei soorten media (tv, radio, schrijven). Ook leer je over de redactie van deze media, marketing en crossmediale uitingen (bijv: tv-programma’s die ook een app hebben).

Deze opleiding is alles behalve saai. Je bent heel erg creatief bezig met de computer en in je gedachten. Want wat vinden mensen nou echt leuk om op hun telefoon/computer/tv/radio te zien/horen? Je leert ook wat voor invloed jouw berichten op de buitenwereld hebben. Een paar lessen zijn dan ook creatieve practicums, waarbij je Adobe leert (filmpjes, foto’s, posters etc. maken op de computer). En een paar lessen zijn theorie, waarbij je psychologie leert, leert te vertellen via beeld, de geschiedenis van de media leert of leert te rekenen in de marketing.

Je hebt niet super veel lessen, veel is thuisstudie. Echt een tropenrooster, want je hebt genoeg tijd om te werken en te chillen. En met thuisstudie wordt vooral bedoeld: alles wat je hebt geleerd toepassen in je eigen leven. Het is heel handig om naast je studie een hobby te hebben waar je op kunt oefenen. Ik heb bijvoorbeeld een blog, maar veel mensen van mijn studie hebben ook een YouTube kanaal, houden van schrijven, weten alle nieuwtjes uit de media, werken bij een website of in de marketing, zijn mode-iconen/influencers of werken bij de radio!
Bullet Journal Iris Huijkman, studie Media, informatie & communicatie

Mijn ervaring

Ik heb net mijn 1e jaar achter de rug. Mijn propedeuse (papiertje als bewijs dat je de studiepunten van jaar 1 hebt gehaald en wat je nodig hebt om door te stomen naar de universiteit) heb ik in 1 keer gehaald, omdat ik de studie zo leuk vond. Het 1e jaar heb je steeds 2/3 vakken voor 4 weken lang. Dus je focust je maar op 2 onderwerpen, wat echt heel fijn is, alleen gaan die 4 weken wel snel voorbij. Je hebt meestal 1 theorie vak en 1 praktijk vak tegelijk, zodat je niet teveel hoeft te leren per tentamenweek.

De vakken bevielen mij reuze goed! Ik leerde echt goed nieuwe feitjes. Sommige vakken waren stommer dan andere, maar dat zal altijd zijn bij een studie. Vooral fotografie en filmpjes editen vond ik erg leuk om te leren. Schrijven kon ik al en dat was leuk om aan de docenten te laten lezen. De docenten waren ook altijd erg positief over hun vak! Je leert ook een blog aan te maken, maar dat kende ik al. Marketing en geschiedenis lag me minder, maar er waren vele die dat juist fijn vonden, even wat theorie.

In jaar 2 begin je met wat moeilijke vakken, zoals recht en psychologie, maar dat is ook wel nodig. Je moet weten wat je mag en kan doen in de media. Daarna heb je 10 weken een stage, wat erg vroeg is, want je hebt pas 1 jaar gehad. Het doel van deze stage is dat je je oriënteert op de beroepen in het vak en dat je alvast een beetje ervaring opdoet. De media is een vriendenwereldje, dus je kan maar beter vroeg zorgen dat je daarin rolt!

Als ik opnieuw een studie moest kiezen, zou ik deze zeker weer kiezen! Het is gewoon een leuke creatieve hbo studie. Je leert heel veel verschillende dingen en focust dus niet alleen maar op 1 deel. Je kiest in jaar 2 wel een richting die je het meeste licht om daar een professional in te worden. Met deze studie kan je later ook veel, allerlei soorten bedrijven hebben wel iemand die de media voor hun bijhoud. Ik loop zelf stage bij een koffiebedrijfje bijvoorbeeld. Deze studie is dus ook een goede basis voor als je nog een andere studie wilt volgen hierna of wanneer je erg twijfelt! Want we leven in een digitaal tijdperk, iedereen gebruikt media!

Benieuwd naar wat ik allemaal heb gemaakt op mijn Media, Informatie & Communicatie opleiding? Bekijk dan mijn portfolio! ♥

Related:

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge