Follow:
Lifestyle Personal Verhaaltjes

Hoe ik mijn studiekeuze maakte

studiekeuze samenvattingen Stuvia

Ik heb tijdens mijn tussenjaar de opleiding gevonden die perfect bij mij past. Ik wist nooit wat ik wilde gaan studeren. Nooit werd ik enthousiast van een baan of opleiding, totdat ik het media werkveld per ongeluk binnen wandelde. Dit is mijn reis naar het vinden van een studie:

Van de Middelbare school af

Tot en met de dag dat ik van de middelbare school af ging, wist ik nog niet wat ik wilde studeren. Ik had eindeloos veel open dagen bezocht, studiekeuzetesten afgenomen en folders doorgelezen, maar geen enkele opleiding kon mij enthousiast maken. De studiekeuze-testen kwamen allemaal uit op leraar wiskunde en de sportopleiding. Ik was goed en wiskunde en gym, maar dit was niet het vak waar ik mijn baan in wilde vinden. Ik was naar veel scholenmarkten geweest, maar geen enkel kraampje kon mijn aandacht te pakken krijgen. Omdat ik er niet uitkwam met mijn studie, heeft mijn middelbare school zelfs mijn gedrag laten bestuderen door een deskundige om er misschien zo uit te komen wat ik wilde studeren, maar tevergeefs. Ik kwam uit op Kapper en Human Resource Management, beide opleidingen waren het net niet. Ik koos ervoor om beide opleidingen niet te gaan volgen en een tussenjaar te nemen.

Tussenjaar

Er wordt altijd erg slecht gepraat over een tussenjaar, wat ik niet zo goed snap. Een tussenjaar is een tijd om je eigen kwaliteiten te ontwikkelen, zonder school. Want niet iedereen is op zijn 16e klaar om een studiekeuze te maken, die de rest van je leven zal beïnvloeden. In een tussenjaar leer je volwassen worden en dat leer je niet op school. Ik moest een baantje zoeken, een echte full-time baan. Dat deed ik bij een Horecagelegenheid 30 minuten van mijn huis. Veel mensen kiezen ervoor om te reizen, waar je nog meer voor jezelf op moet komen dan bij een baantje. Je leert zo super goed jezelf kennen en durft ook meer. Je durft keuzes te maken, zelf een nieuwe wereld te betreden en nog heel veel meer nieuwe leuke interesses op te doen. Ik kwam er tijdens de horeca achter dat ik dit baantje veel leuker vind dan vakkenvuller, dus werk tot de dag van vandaag nog steeds in de horeca. Ook kwam ik erachter dat ik erg geïnteresseerd ben ik digitale media. Dus het was tijd om daar een studie in te gaan zoeken.

Voor de tweede keer opzoek

Nu ik beter wist wat mijn interesses waren, was de zoektocht naar een passende studie een stuk makkelijker. Ik ging kijken naar de hotelschool en naar CMD (Communicatie en Multimedia Design). De hotelschool had een hele strenge toelating, die ik het toch niet helemaal waard vond. Van CMD werd ik razend enthousiast, omdat ik dacht dat het te maken had met het vormgeven van mediaberichten. Toen ik bij de open dag aankwam, bleek CMD echter meer ict in te houden. Coderen en html was niet echt mijn ding, dit was dus geen goede studiekeuze. Ik was erg teleurgesteld toen ik daarachter kwam en wilde de open dag verlaten, toen ik opeens een een bordje zag met: “Waarom CMD vaak door elkaar wordt gehaald met MIC (Media, Informatie en Communicatie)?” Toen ik dat las, kwam ik erachter dat ik deze twee studies ook door elkaar had gehaald. Ik raasde snel naar de opendag van de MIC opleiding, die mij gelijk heel leuk leek. Ik was nog nooit zo enthousiast geweest, dit is de opleiding die ik wil gaan volgen. Hij was alles was ik van de opleiding CMD verwacht had en beter! Ik heb me gelijk ingeschreven.

De juiste studiekeuze

Ik heb inmiddels mijn eerste jaar van de opleiding Media, Informatie en Communicatie aan de HVA achter de rug en heb zelfs met twee vingers in mijn neus mijn propedeuse gehaald. Na zo’n lange zoektocht heb ik toch echt juiste studiekeuze gemaakt. Het maakt ook helemaal niet uit hoelang je over de zoektocht doet, als je maar een studie kiest die jouw razend enthousiast maakt. Als je een studie kiest die jou niet genoeg gemotiveerd, zal je het studeren vreselijk vinden. Ik vind studeren voor iets wat ik mega interessant vind een eitje. Tuurlijk, er zijn momenten dat ik het even zat ben, maar dat zal altijd zijn tijdens een studie. Het duurt lang en niet elk vak zal even leuk zijn, maar toch raad ik je aan om niet op te geven! Als je aan een opleiding begint, probeer tenminste je propedeuse te halen voordat je aan een andere studie te beginnen (dit staat super goed op je cv).

Welke studie maakt jullie heel enthousiast? ♥

Related:

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge