Follow:
Beauty

Haar trainen: zodat het minder snel vet wordt!

haar trainen, minder snel vet, minder wassen, minder oliën

Ik ben nu ongeveer 3 maanden bewust bezig met het trainen van mijn haar, zodat ik het langer niet hoef te wassen. En nu zeker in de ‘quarantaine-tijd’, hoef ik toch niet naar buiten, dus kan ik wel even wat langer door het leven met mijn vette haar. Mijn haar is echt enorm dik haar en vind het vreselijk om steeds uren werk in mijn kapsel te stoppen, die ik er na een paar dagen toch weer uitwas. Daarom ben ik mijn haar gaan trainen, zodat het minder snel vet wordt en ik langer van mijn frisse haartjes kan genieten!

Waarom je haar vet wordt

Vet haar is eigenlijk helemaal niet slecht. Je hoofdhuid produceert namelijk vetten om je haar te beschermen en te voeden. Als je je haar vaak wast, denkt je hoofdhuid dat hij zo snel mogelijk extra oliën moet produceren om je haar te verzorgen. De meeste shampoo bevat sulfaat en dat wast niet alleen je haar, maar stript je hoofdhuid ook van al zijn ‘gezonde vetten’. Je haar elke dag wassen zorgt er daarom voor dat je haar enorm snel vet wordt, omdat het gewend is aan dit ritme. Hoe minder vaak jij je haar wast, hoe minder snel je hoofdhuid oliën hoeft te produceren om zich te beschermen.

Haar trainen, hoe dan?

Het trainen van je haar om minder snel vet te worden, is eigenlijk heel simpel. Je hebt slecht een beetje wilskracht nodig. Om je haar te trainen moet je steeds een beetje langer je haar niet wassen, zodat je haar gewend raakt aan het ‘niet wassen’. Was je dagelijks je haar, dan is je haar gewend om vaak gewassen te worden. Als je je haar minder vaak wast, weet je hoofdhuid dit en gaat daarom ook minder snel olie produceren.

Dus, was je je haar elke dag? Probeer dan eens om de dag. Probeer dit vol te houden totdat je denkt dat je haar wel een dagje langer mee kan. Ik ging van 1 keer in de drie dagen wassen, naar 1 keer per week! Daar heb ik zo’n 3 maanden over gedaan. En laten we die tijd nou net hebben tijdens de quarantaine tijd. Mijn haar is zelfs nu op dag 7 niet eens zo vet, dus ik ga nog zeker door met het trainen.

haar trainen, minder snel vet, minder wassen, minder oliën
Op deze foto heb ik mijn haar al 5 dagen niet gewassen!

Tips & Producten

Begin je net met het trainen van je haar? Dan kan het er best wel vet uitzien. Gebruik dan een droogshampoo om het op te frissen. Let wel op dat droogshampoo niet de beste optie is, dus gebruik dit liever niet op de dagen dat het niet hoeft.

Het is heel verleidelijk om je haar te wassen op de dagen dat je niets te doen hebt, maar dit zijn juist de dagen dat toch niemand ziet dat je vet haar hebt! Daarom: was je haar nog even niet (ook ruikt het nog zo muf). Bijvoorbeeld op de brakke zondag: stel het wassen nog een dagje uit. Ook na het sporten, want het zweet dat in je haar zit stinkt meestal niet en droogt net als water op (want zweet bevat geen oliën). Als het lukt, was het daarom ook niet na het sporten. En wil je toch het frisse gevoel, was het dan alleen met water en zonder shampoo.

Mijn belangrijkste tip: stop met het gebruiken van shampoo’s die sulfaat bevatten. Sulfaat is heel hardnekkig en nodig om siliconen uit je haar te halen (wat in conditioner zit). Het overschakelen naar een siliconen-vrije conditioner en sulfaat-vrije shampoo is daarom erg aan te raden. Veel mensen krijgen ook pukkeltjes op hun rug als ze siliconen gebruiken, dus dat is ook mooi meegenomen. Helaas zit in bijna alle shampoo’s uit de drogist sulfaat & silicone, dus je kan het beste iets online bestellen. Alle producten die in de curly girl methode worden gebruikt, zijn veilig om te gebruiken: hier een lijstje.

Een stapje verder: Noo Poo!

Je kan naast het trainen van je haar ook een stapje verder gaan en helemaal je haar niet meer wassen. Dit heet ‘Noo Poo’ en er is ontzettend veel over te vinden op het internet. Als je hieraan begint, moet je eerst door ongeveer 6 weken gaan waarin je haar enorm vet is. Na 6 weken beginnen je talgklieren op je hoofd te merken dat jij je haar nooit wast en het dus niet nodig is om zoveel vet te produceren. Je haar wordt een zelfregulerend systeem, die zichzelf verzorgt en hersteld. Je kan nog steeds wel je haar wassen, want het wordt nog wel op een normale manier vies (rook in je haar, stof en misschien zelfs eten), maar dan alleen met water. Sommige mensen gebruiken zuiveringszout en appelazijn om het te wassen, anderen spoelen het met thee om het haar een lekker geurtje te geven. Kortom, er is veel om te overwegen als je hieraan wilt beginnen. Maar waarom niet nu starten, als je toch binnen moet blijven?

Related:

Previous Post Next Post

7 Comments

 • Reply Stephanie

  Goed artikel! Welke shampoo en conditioner gebruik jij?😇

  13 april 2020 at 17:12
  • Reply Iris

   Thank you, Stephanie! Ik gebruik nu de Catwalk Fashionista purple shampoo & conditioner (ruikt mega lekker). Op de website van Luxplus hebben ze die voor heel goedkoop (let wel op, aan deze website zitten abonnementskosten verbonden, maar de eerste maand is gratis).

   13 april 2020 at 17:14
 • Reply Lisa

  Hee, die producten van catwalk zijn niet curly girl en bevatten wel sulfaten en siliconen zoals ‘dimethiconol en sulfonate’. Je kan op fb lid worden van curls cult en daar staat heel duidelijk welke cg is en welke niet!

  15 april 2020 at 11:09
  • Reply Iris

   Ah dankjewel voor de tip! Beide wel een minder sterke variant volgens mij, maar ik ga zeker een keer een ander merk uitproberen. Jammer dat deze zo lekker ruikt :(!

   15 april 2020 at 11:11
 • Reply Lisa

  Jaa zeker een mildere variant hoor!
  Bij Holland&Barret heb je dr Organic en petal fresh. Die zijn sws CG!

  15 april 2020 at 11:15
  • Reply Iris

   Oeh thanks! Moet eigenlijk een paarse shampoo hebben, voor mijn geblondeerde haar 😱

   15 april 2020 at 11:23
 • Reply J

  Mag je wel droogshampoo gebruiken? Want ik houd het echt geen dag uit zonder te wassen anders. Ik was mijn haar nu elke dag en tegen de avond is het echt al heel vet.

  26 februari 2021 at 12:38
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge