Follow:
Lifestyle

How to: geld sparen, zonder zorgen!

Geld sparen festival tickets, droomvakantie, auto, huis, student

Sparen is altijd handig! Niet alleen als je een doel hebt (zoals veel festival kaartjes kopen, of je droomvakantie boeken), maar ook wanneer je geld nodig hebt voor noodgevallen (zoals wanneer je telefoon plots gestolen wordt). Het is nooit fijn om zonder geld te zitten. Daarom geef ik jou tips over hoe je je geld kan sparen, zonder dat je het gevoel hebt dat je niks meer hebt om uit te geven! Met deze tips hoef je geen stress meer te hebben over je geldzaken.

1. Pak een papiertje en schrijf op:

De reden dat je spaart

Bovenaan je papiertje schrijf je op waarom je wilt gaan sparen. Dit kunnen kleine doelen zijn of grote. Ik spaar bijvoorbeeld voor een vakantie & voor festival tickets. Maar je kan eventueel ook voor veel grotere dingen sparen, zoals een huis of een auto. Als je al heel specifiek weet welk model of type je wilt, schrijf dat er dan bij. Hoe specifieker jouw doel, hoe gemotiveerder jij zal zijn om het te behalen. Ik raad je ook aan erbij te zetten hoeveel geld je dan in totaal zou moeten sparen. Zo kan je inzien hoe lang het sparen zou moeten duren. Als je niet weet hoeveel je precies moet sparen, schrijf dan een bedrag op die je graag op je spaarrekening zou willen hebben – wel realistisch blijven! Geen doel? Sparen is altijd een goed idee. Wat extra geld achter de hand hebben voor in noodgevallen (stel je voor dat je laptop kapot gaat), is altijd handig. Zet er dan boven: Noodgevallen.

Hoeveel je verdient

Schrijf eerst op hoeveel je verdient, rond dit naar beneden af, op hele getallen. Dus verdien je 634 euro, rond dan af op 600. Waarom? Dat vertel ik je later. Voor sommige mensen is het snel uit te rekenen hoeveel ze verdienen. Terwijl andere mensen veel verschillende inkomstenbronnen bij elkaar op moeten tellen. Schrijf op hoeveel je verdient bij je baan. Ik heb twee baantjes, dus die tel ik bij elkaar op. Dingen die je handje contantje krijgt doe je in een echte spaarpot (zo’n ouderwets spaarvarken bijvoorbeeld, of simpelweg een potje). Een spaarpot waar je niks uit kan halen, is dan nog het beste. Zo kom je ook niet in de verleiding. Je kan deze na een bepaalde tijd legen en storten op je bankrekening. 

Hoeveel vaste lasten heb je per maand?

Bereken daarna hoeveel kosten je hebt aan vaste lasten. Dit zijn dus kosten die je elke maand maakt. Denk aan huur, boodschappen, telefoonkosten, abonnementen, kosten voor sporten, kosten voor de auto etc. 

Hoeveel geld besteed je per week?

Daarna bereken je hoeveel geld je nodig hebt in een week, zonder je vaste lasten. Dus geld wat je nodig hebt om bijvoorbeeld kleding te kopen of leuke dingen te doen met vrienden. Stel dat je 1 keer per week ergens drankjes gaat doen en 50 euro uitgeeft, 1 keer per week een nieuw kleding item bestelt van 25 euro en voor 25 euro aan lunch uitgeeft op school. Dat betekent dat je per week 100 euro uitgeeft. Dus, dat je in een maand (4 weken x 100 euro) 400 euro nodig hebt om te overleven en genoeg leuke dingen kan doen. 

2. Het rekensommetje: hoeveel ga je kunnen sparen?

Geld sparen festival tickets, droomvakantie, auto, huis, student

Nu kan je de rekensom maken. Haal eerst de vaste lasten van je  afgeronde loon af. Stel, je loon is 600 euro en je vaste lasten zijn 100 euro, dan heb je nog 500 euro over. Dan haal je het bedrag eraf wat je nodig hebt om je weken/maand te overleven, dus dat is bijvoorbeeld 400 euro. Dat betekent dat je 100 euro over hebt om te sparen per maand! Aan het begin van de maand zet je deze 100 euro op je spaarrekening, plus het bedrag wat je die maand meer had verdient dan je verwacht had. Stel je had 600 euro verwacht, en je hebt uiteindelijk 634 verdient, dan zet je die extra 34 op je spaarrekening. Je kan nu ook makkelijk berekenen hoeveel maanden jij intensief zal moeten sparen om je doel te behalen. Maar toch raad in aan, ten alle tijden je geld te sparen, want je weet maar nooit wanneer er zich een noodgeval voordoet waarin jij het nodig zult hebben.

  • Wanneer je loon gestort wordt, zet je direct het uitgerekende bedrag van wat je zou moeten sparen op je spaarrekening, plus het gene wat je extra hebt verdient.
  • Dan houd je het bedrag over wat jij verdeeld over de maand uit mag geven, inclusief je vaste lasten. Heb je moeite met je daaraan houden? Verdeel je geld wat je maandelijks te besteden hebt dan over (spaar–)potjes. Dus dan heb je 100 euro per week terug op je betaalrekening, i.p.v. 400 in 1 keer. Dit helpt om je aan je budget te houden.
  • Ben je per ongeluk toch door je geld heen gegaan? Dan mag je het bedrag van je spaarrekening afhalen wat je extra hebt verdient. Dus was dat 34 euro, dan mag je dat er weer afhalen. Niet meer, maar liever niet natuurlijk!

Moet je veel geld sparen in een korte tijd?

Als je meer geld nodig hebt, moet je met een plan komen om: meer werken zodat je meer inkomsten hebt (misschien zelfs een andere baan zoeken), vaste lasten verlagen (moet je echt een telefoonabonnement van 40 euro per maand hebben?) of minder geld uitgeven in de week. Als je in de week honderden euro’s uitgeeft aan leuke dingen, moet je jezelf afvragen of zoveel geld wel nodig is. Als je bijvoorbeeld binnen 3 maanden 500 euro gespaard moet hebben, zal je toch moeten besparen op uitgaven die niet urgent zijn. Een paar biertjes minderen tijdens een avondje stappen of thuis een filmpje kijken i.p.v. in de bios helpt al een heel eind. De meeste succesvolle rijke mensen weten als geen ander hoe ze met hun geld om moeten gaan, door niks te verspillen en zuinig te zijn wanneer nodig.

3. Wanneer haal je iets van je spaarrekening af?

Dus, wanneer mag je dan wel aan je spaarrekening zitten? Het antwoord is eigenlijk: NOOIT! Aangezien je precies berekent hebt hoeveel je nodig hebt in een maand, hoef je er in feite niet meer aan te komen. Wanneer je er geen geld afhaalt totdat je je doel hebt bereikt, zal dit je een stuk zelfverzekerder laten voelen. Jij kan goed met geld om gaan!

Persoonlijk haal ik wel eens wat van mijn spaarrekening af, wanneer dat nodig is. Bijvoorbeeld, wanneer ik opeens veel zorgkosten hebt gemaakt, mijn auto gerepareerd moet worden, als ik op vakantie wil of andere onverwachte grote uitgaven (zoals een duur festival ticket of een nieuwe computer). Het fijne is, hier is een spaarrekening ook voor bedoeld. Als jij namelijk grote uitgaven gaat doen van je normale rekening, zal je heel ongelukkig zijn, omdat je geld in een keer weg is. Daarom is sparen altijd een goed idee! Geld zou je nooit ongelukkig moeten maken.

Wanneer je je geldzaken op orde hebt, zul je er veel minder stress om hebben! Geld maakt alleen gelukkig, wanneer je je er geen zorgen om hoeft te maken. Zorg daarom altijd voor een goede planning en besteed je geld aan datgene wat jou gelukkig maakt. ♥

Related:

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge