Follow:
Lifestyle

Hoe overleef je een fulltime baan of schoolweek?

fulltime werkweek schoolweek Het feestje van Iris

Als jullie me volgen op Instagram (@Irishuijkman), hebben jullie misschien doorgehad dat ik van een studie met een tropenrooster ben overgestapt naar een fulltime minor ondernemerschap. In deze minor ben ik fulltime bezig in mijn eigen bedrijf (met nog 3 andere toppers). Ik hoop jullie in de toekomst te kunnen vertellen wat voor bedrijf het is. In de tussentijd vertel ik jullie hoe je moet omgaan met een fulltime baan of schoolweek, want het is niet niks om opeens zoveel te werken!

1. Maak het leuk op je werk

Een fulltime week ga je nooit volhouden als je het niet naar je zin hebt, dus plaats jezelf niet in zo’n situatie. Kies een baan uit waar je passie voor hebt, en geef je op voor de taakjes waar je interesse in hebt. Of ga op school zitten naast de mensen die jouw dag een stukje beter maken! Je collega’s heb je meestal niet voor het uitkiezen, dus zorg ten alle tijden dat er een goede sfeer is, want daar kan jij zelf ook aan bijdragen.

Zit je werk je toch een beetje dwars? Praat erover met je collega’s of schoolgenoten. Meestal ben je niet de enige! Als dat wel zo blijkt te zijn, hebben je teamgenoten misschien tips voor je, kunnen ze je een ander taakje geven of op een andere manier rekening met je houden. Het is niet goed om je gevoelens op te kroppen en daarom is het het best om je problemen zo snel mogelijk uit de weg te helpen door erover te praten.

2. Plan (leuke) dingen in na je werk

Een lange week lijkt veel sneller te gaan als je ergens naar toe leeft. Dus plan leuke dingen in, zodat je weet waar je voor werkt. Doe je best op je werk, want dan heb je dat uitstapje wel verdient. Ga bijvoorbeeld even langs bij vrienden, drink een drankje of bezoek een festival (daar weet ik toevallig alles van). Als je thuiskomt van je werk en je niets gaat doen, heb je ook nergens om naar uit te kijken. Maak jezelf gelukkig en plan leuke dingen! Besteed tijd aan je hobby (zelfs als dat Netflixen is), ga sporten of bel een oude vriend, als je het maar in je agenda zet. Plan ook dingen die minder leuk zijn in na je werk, zo weet je waar je aan toe bent per week.

3. Neem soms ook even tijd voor jezelf

Alleen maar werken en een vol-geplande week hebben is ook niet ideaal. Een mens heeft ook tijd voor zichzelf nodig. Een fulltime baan kan best wat stress met zich meebrengen en daarom is het belangrijk dat je ook even tot rust komt. Even een weekendje of avondje niks doen is ook wel eens fijn. Zorg even voor jezelf. Pak misschien een wijntje/biertje erbij en ga je favoriete serie kijken. Doe een maskertje op of speel een game. Sommige mensen houden ervan om te mediteren en andere nemen liever even een lange warme douche. Zorg dat jij even je zorgen van je af kan laten, want anders raak je misschien overspannen.

fulltime schoolweek werkweek werk school to-do list

4. Het duurt misschien even voordat je je draai hebt gevonden.

Verwacht niet dat je gelijk de eerste week al gewend bent aan de drukte. Het duurt even voordat je je draai hebt gevonden. Misschien ontwikkel je een routine voor jezelf. Persoonlijk had ik het de eerste maand best moeilijk om mijn school met mijn werk, blog, vriendje en sporten te combineren. Maar na een tijdje ontwikkelde ik de ideale combinatie en kan ik mijn tijd nu veel beter verdelen! Tip: Doe bijvoorbeeld op zaterdag of zondag alle huishoudelijke taakjes, zoals opruimen en boodschappen, zodat je daar de rest van de week niet meer naar hoeft om te kijken.

5. Blijf bewegen!

Een baan waarbij je continu stil zit, is niet voor iedereen weggelegd. Je lichaam kan enorm stijf worden en als je geen goede stoel hebt, kan dat behoorlijk wat klachten opleveren. Zorg daarom dat je altijd voldoende beweging krijgt. Ik sport zelf 3 keer in de week. Dit zorgt er niet alleen voor dat ik geen pijntjes krijg, maar ook dat ik vol zit met energie. Door te bewegen wordt je energieker, niet alleen tijdens het bewegen, maar ook op je werk! Als je gaat sporten zal je bloed rond gaan pompen in je lichaam, wat niet alleen goed is voor je gezondheid, maar ook voor je concentratie. Heb je even geen tijd om een hele work-out te doen, zorg dan dat je je beweging uit andere dingen haalt. Fiets bijvoorbeeld naar je werk of ga in je pauzes een stukje wandelen. Geloof me, het voelt misschien op het moment zelf als een verplichting, maar naderhand zal je je beter voelen en ben je trots op jezelf dat je het gedaan hebt!

6. Neem pauzes en een heerlijke lunch!

Het is belangrijk om tijdens je werk ook pauzes te nemen. Sta even op van je werkplek en loop een rondje, misschien kan je wat koffie halen. Strek de benen of schep even een beetje frisse lucht (beide helpen tegen hoofdpijn). Wil je even met iemand kletsen of juist even alleen zijn? Zorg dat je je pauzes niet vergeet, want dat gaat ten koste van de sfeer en productiviteit.

Ik vind het ook altijd heel fijn om een lekkere lunch mee te nemen (of te kopen, als je niet graag in de keuken staat). Dan heb je iets om naar uit te kijken. Tijdens het werk drink ik ook graag water met vruchtjes of groene thee. Koffie schijnt niet goed te zijn voor de concentratie, dus dat probeer ik te vermijden. Het is natuurlijk je eigen keus wat je eet & drinkt tijdens je werk, dus zorg dat JIJ ervan geniet! (Tip: snack je graag tijdens het werk, neem dan gesneden groenten of nootjes mee. Lekker en gezond!)

7. Zorg dat je werk niet chaotisch wordt!

Bij de meeste banen werk je van 9.00 tot 17.00 uur. Dit betekent dat je 8 uur de tijd hebt om je taakjes uit te voeren. Om niet onnodig veel te stressen op je werk, is het handig een overzichtje te maken van alle taakjes. Zo weet je van te voren hoe druk je dag zal zijn en zal je geen taakjes meer vergeten. Ik raad je aan om altijd een schriftje op je bureau te leggen of mee te nemen in je tas, daarin zet je alle taakjes die je op dat moment hebt en ook de taakjes die je in de toekomst moet doen. Een agenda kan hier ook goed voor werken! Door je taken op te schrijven, hoef je er even niet meer aan te denken en kan je je volledig focussen op één onderwerp per keer! Liever geen schriftjes bij je? Gebruik een online agenda of to-do list. Mijn favoriete to-do list app is Trello (op telefoon en pc te gebruiken)!

Hoe overleef jij een lange fulltime week? ♥

Related:

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge