Follow:
Lifestyle

Een menstruatiecup, dat is niks voor mij!

Menstruatiecup Me Luna Cute Cotton

Een onderwerp waar mijn mannelijke lezer misschien weinig aan hebben, maar toch een onderwerp die ik even wil bespreken! Een menstruatiecup gebruiken is de laatste tijd een grote hype geworden, daarom wilde ik er ook wel eens eentje uitproberen. Geen chemicaliën in mijn lichaam, plus de cup kan je super lang dragen zonder te vervangen. Voor vele vrouwen werkt dit, maar niet voor mij, helaas..

Wat is een menstruatiecup?

Een menstruatiecup is een cup die de vrouw in kan brengen tijdens de menstruatie. Je vouwt het cupje op als je het naar binnen brengt, want net zoals een tampon zit het cupje in je lichaam. Dit cupje zuigt vacuüm, zodat al het bloed in het cupje loopt. Deze menstruatiecup bevat geen chemicaliën, die de meeste merken tampons en maandverband wel bevatten. Ook kan je het cupje vaker gebruiken (ongeveer 10 jaar lang), en bespaar je dus op den duur een hoop geld, want je hoeft niet steeds tampons of andere dingetjes te kopen. En je kan de menstruatiecup ook nog eens langer dragen dan een tampon. Sommige vrouwen kunnen hem ’s ochtends inbrengen en ’s avonds pas weer uitdoen, ideaal dus! Geen stress over doorlekken. Helaas was dit voor mij niet het geval.

Menstruatiecup Me Luna Cute Cotton

Menstruatiecup Me Luna Cute Cotton

Chemicaliën?

Ik wilde de menstruatiecup gebruiken, omdat ik bang was voor de chemicaliën die ik in mijn lichaam zou stoppen. In tampons en maandverband zitten namelijk allerlei chemicaliën, deze staan echter niet op de verpakking, want dat is nou eenmaal niet verplicht. Er is wel onderzoek gedaan naar wat er nou echt in een tampon zou moeten zitten en die resultaten waren alles behalve goed. In de meeste producten zitten namelijk synthetische materialen, plastics, parfum met sporen van pesticiden, chloor, gebleekt rayon en carcinogene (kankerverwekkende) dioxide. De vagina is één van de meest absorberende plekken van je lichaam en deze zal al de slechte chemicaliën dus opnemen. Dat is niet gezond! Je vagina kan hierdoor uit zijn ritme raken, jeuken, rood worden, meer afscheiding geven of je kan zelfs uitslag krijgen. Daarom leek het mij perfect om een optie te kiezen voor mijn menstruatie, waarbij ik me geen zorgen hoefde te maken over deze dingen!

Menstruatiecup Me Luna Cute Cotton

De cup werkte voor mij niet

Ik had hoge verwachtingen, maar deze waren al snel de deur uit. Al toen ik het cupje inbracht, merkte ik dat dit een behoorlijke klus was. Geklieder, mijn hele handen waren vies. Gelukkig was ik op dat moment thuis en kon ik ze gemakkelijk schoonmaken, maar wat als dit was gebeurd op een openbaar toilet? Daarnaast had ik niet het gevoel dat het cupje goed uitvouwde of vacuüm zoog. Daardoor liep er soms nog wel eens een beetje bloed langs, dus ik was bijna verplicht op een inlegkruisje te dragen. Ik was heel onzeker over de menstruatiecup. Tijdens een tripje naar Amsterdam, ben ik 4 keer naar de toilet gegaan om te kijken of ik niet was doorgelekt. Maar de grootste boosdoener, die mij heeft doen zorgen dat ik de cup niet meer ga gebruiken was: tijdens het sporten lekte ik enorm door, waardoor ik mijn work-out stop moest zetten.

Het kan natuurlijk zo zijn dat mijn menstruatiecup niet de juiste maat had, want je hebt vele verschillende soorten. Ik kocht die van mij hier, en had bij elke optie de meest middelmatige aangekruist. Maar daarnaast voelde ik me vreselijk onzeker met de cup in. Als ik de cup leegte leek het net alsof ik doodbloedde in de wc, dus als je niet van bloed houdt, is dit geen prettig gezicht. De wc moest ook twee keer doorgespoeld worden om bloedvlekken te voorkomen. Als ik van de toilet af kwam, was ik bang dat er nog bloed aan mijn handen zou zitten. Overdag was ik bang dat ik door zou lekken. Het was een droom om zo gemakkelijk je menstruatie door te komen en dat blijft voor mij voorlopig ook zo.

katoen tampons zonder chemicalien

Andere opties?

En ja, er zijn natuurlijk andere opties. Ik ben na het doorlekken in de sportschool gelijk naar de drogist gereden om een setje tampons en maandverband te kopen die geen chemicaliën bevatten. Want ja, die bestaan! Helaas kan je de tampon niet zo lang inhouden als een cup, maar daar doen we het maar mee. De tampons en het maandverband zijn gemaakt van katoen, wat dus gewoon je bloed opvangt zoals een gewone tampon, maar dan zonder al die negatieve bijzaken. Meestal zijn de kantoen producten ook ietsjes duurder, maar dat moet het volgends mij wel waard moeten zijn. Als de cup voor jou wel werkt, bespaart dit natuurlijk wel geld, maar ik geef liever wat geld uit voor een optie die perfect werkt voor mijzelf. De tampons van deze merken zijn  niet heel groot en nemen niet super veel vocht op, dit komt mede omdat het ook niet heel goed is voor je vagina om deze van al haar vocht te onttrekken. Een tampon neemt namelijk meer dan alleen bloed op! Ik gebruik dus nu de 100% tampons (je hebt verschillende merken), deze verwissel ik om de 3 uur.

Ik hoop dat ik jullie genoeg geïnformeerd heb! Als je nog vragen hebt, kan je altijd even een reactie achterlaten! Of als je jouw mening over de cup wilt achterlaten, kan dat in de reacties. ♥

Related:

Previous Post Next Post

1 Comment

  • Reply Maaike

    Ik begrijp volledig je mening over de cup! Ik had zelf ook heel hoge verwachtingen en hetvwas echt biets voor mij. Maar ik besloot het nog verder een kans te geven aangezien ik toch van thuis uit werk. Ik heb enkele menstruaties hard gesukkeld maar nu ben ik echt heel blij met de cup. Het gaat veel vlotter, ik lek totaal niet meer en hoef het maar max 3 keer te verversen per dag. Ik wil zeker niet pushen of dergelijkd ,wilde gewoon mij ervaring even delen.

    5 januari 2021 at 23:06
  • Leave a Reply

    CommentLuv badge