Follow:
Lifestyle

Eiwitshakes: waarom en hoe drink je ze?

eiwitshakes

Je hebt het vast wel eens gehoord: sporters drinken eiwitshakes. Ik wilde graag weten waarom dit precies was, en wanneer je dit precies moet drinken, dus dat heb ik voor jullie uitgezocht. Alles over dit sportieve drankje kan je in deze blog terugvinden!

Wat zijn eiwitshakes?

Eiwitten zijn de bouwstenen voor ons lichaam, als je dus wilt dat je spieren groeien, moet je genoeg eiwitten binnenkrijgen. Eiwitten zitten ook in vele andere voedingsmiddelen zoals – hoe raad je het? – ei, maar ook in vlees, vis, vleesvervangers, zuivel, groente, bonen en noten (zie hier een hele lijst). Niet iedereen heeft tijd om een volledige eiwitrijke maaltijd te maken, daarom nemen sporters eiwitshakes. Je mengt eiwitpoeder (met of zonder smaakje) met een vloeistof naar keuze (melk, water of een smoothie, zie onderaan post voor een recept). Je hebt speciale bekers waarin je het poeder makkelijk mengt met de vloeistof.

eiwitshakes

Moeten vrouwen een andere shake als mannen drinken?

Eiwitten zijn niet alleen verantwoordelijk voor spiergroei, maar ook belangrijk voor de groei van je nagels, haar, huid en andere weefsels. Vele mensen denken ook dat je door het drinken van eiwitshakes mannelijker wordt door spiergroei en het aanmaken van testosteron. Dit is echter helemaal niet zo. Eiwitten kunnen het aanmaken van hormonen bevorderen, maar dit is slechts als je een eiwitrijk dieet volgt, zonder te sporten. Als je sport wordt het eiwit gebruikt voor spieropbouw. Daarnaast wordt eiwit niet omgezet in hormonen, dus je krijgt niet meer hormonen dan dat je op natuurlijke wijze al aan zou maken. Eiwitten zijn simpelweg aminozuren en mannen en vrouwen hebben deze zuren beide nodig. Het verschilt dus niet per man/vrouw welk merk eiwit zij moeten nemen.

eiwitshakes

Hoeveel eiwit moet jij binnenkrijgen?

Wanneer je eigenlijk nooit sport, is ongeveer 0,8 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht voldoende. Duursporters hebben ongeveer 1,2 tot 1,5 gram nodig, afhankelijk van de frequentie en intensiteit waarmee ze sporten. Voor krachtsporters ligt de behoefte iets hoger, namelijk zo’n 1,6 tot 1,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht. Neem niet meer dan 2 gram eiwitten (per kilo lichaamsgewicht) op een dag, dan blijf je met overtollig bouwmateriaal zitten.

Let erop dat je via je gewone voeding ook eiwitten binnenkrijgt. Je kan dit bijvoorbeeld meten met een voedingswaarde app. Eiwitshakes hoef je slechts te nemen, wanneer je niet aan de juiste hoeveelheid eiwit op een dag komt. Ik – als vegetariër – neem daarom elke dag dat ik sport een eiwitshake. Op andere dagen probeer ik dit in mijn voeding binnen te krijgen.

eiwitshakes

Wanneer kan je het beste eiwit nuttigen?

Het maakt niet heel veel uit wanneer je een eiwitshake drinkt. Het beste is 45 minuten voor het sporten of tot 45 minuten na het sporten. Als je maar niet tijdens het sporten een eiwitshake gaat drinken, want dat kan leiden tot steek. Als je in de ochtend sport, raad ik je aan te beginnen met een eiwitshake, dan te gaan sporten en daarna te ontbijten (het liefst eiwitrijk). Als je later sport, zorg dan dat je 2 uur voor het sporten een goed eiwitrijke maaltijd hebt gehad, sport en drink daarna nog een eiwitshake. Zo heeft jouw lichaam voldoende kracht tijdens de training.

smoothie ingredient stap 1 fruit

Mijn favoriete eiwitshake-recept!

Ik vind zelf eiwitshakes niet heel lekker, daarom maak ik er graag een smoothie van. Ik gebruik dan melk als basis. Ik gooi er ook nog graag een banaan en wat bosbessen doorheen. Ik mengdit allemaal in de blender. Pas daarna gooi ik er een schepje vanille eiwitpoeder bij en meng deze. Als je namelijk de eiwit gelijk met het fruit in de blender gooit, wordt de eiwit heel erg opgeklopt en krijg je een super dik papje. 

Bekijk ook mijn benen-billen-heupen workout of mijn vakantie workout-plan!

Meer recepten nodig? Check ze hier! ♥

Related:

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge