Follow:
Lifestyle

Waarom je een bijbaantje in de horeca zou moeten nemen:

bijbaantje horeca Cafe Op De Hoek Kudelstaart

Ik heb al 2,5 jaar een bijbaantje in de horeca. Eerst werkte ik een jaartje bij de Bagels & Beans en daarna ging ik verder bij Café op de Hoek. Ik kan met trots zeggen dat in de horeca werken de leukste bijbaan is die ik kan bedenken. In deze blog geef ik 10 redenen waarom jij ook een bijbaantje in de horeca zou moeten zoeken.

1. Je leert hard te werken

Horeca is hard werken. Tuurlijk zijn er dagen dat het rustig is, maar je hebt ook dagen waar je niet weet wat je overkomt. In de horeca leer je doorwerken, ook al is het je eerste bijbaantje. Je leert snel te werken en je best te doen, want je wilt natuurlijk niet dat gasten lang op hun bestelling moeten wachten en je wilt ook niet dat je een bestelling verkeerd doet. Iedereen die nog niet snel en hard heeft leren werken, leert dat binnen no-time in de horeca. En zo moeilijk is het niet, je moet er alleen een trucje voor vinden.

2. Je komt veel in contact met mensen

In de horeca kom je veel contact met mensen, vooral in de bediening. Als je in de keuken staat, zal dat misschien wat minder zijn, maar je hebt genoeg contact met je collega’s. In de horeca is er altijd even tijd voor een snelle babbel, of het nou met de gasten is of met collega’s. In de horeca zul je je nooit eenzaam voelen.

3. Het is je taak om een lach op het gezicht van de klant te toveren

Het leukste aan een baan in de horeca is, wanneer je je best doet en een gast vrolijk naar huis gaat, dan weet je dat je iets goed hebt gedaan. Een gast komt bij jou in de tent, omdat hij blij wilt worden van de bediening en de bestellingen die hij doet. Als een gast dat niet zou willen, had hij net zo goed zijn bestelling thuis kunnen maken. Als je in de horeca zorgt dat je gast een superleuke ervaring heeft, zie je dat gelijk terug!

4. Je leert stressbestendig te zijn

Sommige momenten is het super druk en moet je je hoofd er goed bij kunnen houden. Geen bestellingen door elkaar halen en goed je taken uitvoeren. Je leert goed om te gaan met stressvolle situaties en leert soms ook even een beetje afstand van de situatie te nemen om het grotere plaatje te bekijken. Stressbestendigheid is niet alleen handig voor tijdens het werk, maar is ook een goede vaardigheid om mee naar school of huis te nemen.

5. Je leert handige dingen zoals: borden balanceren, lekkere drankjes maken of heerlijke gerechten bereiden.

Het zijn kleine vaardigheden waar je lekker over op kan scheppen bij je vrienden of familie, want wie kan er nou 3 borden op 1 hand dragen? Of biertjes tappen als een professional? De perfecte cocktail combinatie maken? Een cappuccino schuimen als een echte barista? Of een gerecht zo mooi opmaken, dat iedereen er foto’s van wil maken? Juist, dit soort dingen leer je in de horeca!

6. Je krijgt fooi

Naast je normale salaris, krijg je ook nog eens fooi. Per bedrijf verschilt het hoe deze fooi wordt verdeeld, maar over het algemeen is het fijn om een extra zakcentje bij je te hebben. Fooi verschilt bijvoorbeeld van 50 cent per uur tot +5 euro per uur! Reken maar uit hoeveel jij gaat verdienen naast je normale loon!

7. Je werk is nooit eentonig, elke dag is anders

Elke dag komen er andere gasten bij je lang, die allemaal andere behoeftes hebben. Je hebt dus nooit eentonig werk, want elke dag is anders. Sommige klanten hebben veel eisen, andere weinig. Sommige dagen is het stervensdruk en andere dagen komt er geen hond. Je weet vooraf bijna nooit hoe je werkdag gaat worden. Elke keer is een verrassing.

8. Je leert goed uit te leggen en goed te communiceren

Uitleggen en communiceren is een vaardigheid die erg belangrijk is in de rest van je arbeidsjaren. In de horeca leer je duidelijk te zijn tegen klanten, zodat ze precies snappen hoe de gang van zaken in jouw tent zijn. Je leert ook de eisen van de klanten duidelijk aan de rest van je collega’s uit te leggen. Je moet wel goed kunnen communiceren in de horeca, ander gaan er dingen fout.

9. Je ‘moet’ altijd even proeven of de hapjes en drankjes wel lekker genoeg zijn

Bij de meeste bedrijven mag je alle drankjes pakken tijdens je werk die er zijn (behalve alcohol), dit zijn meestal veel lekkerdere drankjes dan op een standaard kantoor baan. In je pauze even een perfecte cappuccino drinken en een broodje eten met bijvoorbeeld carpaccio of gerookte zalm! Het kan allemaal. En als er iets lekkers in de keuken is gemaakt, moet toch ook iemand het testen voordat het naar de gasten toe gaat.

10. Je beweegt lekker veel tijdens het werk

In de horeca (en dan vooral in de bediening) loop je heel veel heen en weer. Door zoveel te bewegen blijft je lichaam ook heerlijk gezond. Door veel te lopen in de horeca kan je ook nog eens goed afvallen of op een juist gewicht blijven! In de horeca werken is daarom ook nog eens heel gezond.

Zijn jullie al klaar voor een bijbaantje in de horeca? ♥

De foto komt oorspronkelijk van Aalsmeer Vandaag en zijn gemaakt door Arjen Vos.

Related:

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge