Follow:
Lifestyle

Ik probeerde een week lang te mediteren

mediteren

Misschien zagen jullie het al in mijn goede voornemens staan: maar ik wilde leren mediteren. Het schijnt namelijk heel goed te zijn voor je geest. Van mediteren wordt je rustig en krijg je controle over je gedachten. Ik denk soms veel te veel na over onderwerpen, dus die controle kan wel van pas komen. En nu denk je misschien: hippie gedoe, maar precies daarom testte ik het een week lang uit. DIT vond ik ervan: 

Voordat ik begon

Ik was super druk in mijn hoofd, dat was de grootste reden waarom ik dit wilde uitproberen. Ik had zoveel stress om niks. Dacht te veel na over dingen en raakte daardoor in paniek. Mijn humeur kon soms onnodig heel erg veranderen, wat ik helemaal niet leuk vond. Soms was ik de hele dag zo enthousiast over een feestje wat diezelfde avond plaats zou vinden, dat ik in de avond uitgeput was van al dat druk maken.

Ik koos ervoor om een meditatie app te downloaden. Ik heb er twee geprobeerd: Calm en Headspace. Calm werd onlangs uitgeroepen door Apple als ‘App van het Jaar’, maar persoonlijk vindt ik Headspace fijner. Beide zijn apps waarin je leert te mediteren. Een stem begeleid je door het proces. Het valt best mee hoe zweverig het is. De stem vertelt je precies waar je op moet letten en dat is fijn.

headspace mediteren

Mediteren

Ik begon met 5 minuten mediteren. Dat leek me lang genoeg. Het enige wat ik hoefde te doen was rechtop zitten en mijn meditatie app opstarten. Ik kwam erachter dat die 5 minuten sneller voorbij gingen dan ik had voorspelt. Een stem legde me precies uit wat ik moest doen, dus daar hoefde ik niet over na te denken. Je begint met je bewust te zijn van je omgeving en je lichaam, daarna met je ademhaling. Wanneer je bezig bent met op je ademhaling letten, kan je soms worden afgeleid door gedachten. De truc van mediteren is dat je deze gedachten opmerkt, en langzaam weer weg laat gaan om weer op de ademhaling te gaan letten. Tijdens het mediteren oordeel je jezelf niet, je merkt alleen op hoe je handelt. Welke emoties langskomen, en je leert deze dan ook weer gemakkelijk weg te laten vagen.

De eerste paar keren voelde ik me na het mediteren heel relaxed, alsof ik alle tijd had om dingen te doen. Even de stress van mij af gegooid, en klaar om overnieuw te beginnen met de dag.

Hoe vaker ik ging mediteren, hoe vrolijker ik werd. Ik leerde mijn zorgen en stress even opzij te zetten en daardoor werd ik een gelukkig mens. Ook al zette ik het maar eventjes opzij, het was fijn om te weten dat het kon, en daardoor maakte het mij gelukkiger door de dag heen.

Aan het eind van de week begon ik een beetje door te krijgen dat je de oefeningen van de meditatie ook ik het echte leven toe kon passen. Ik begon iets minder na te denken over dingen. Ik maak me nogsteeds wel zorgen, maar heb wel het gevoel dat het met mediteren heel wat minder wordt. Daarom wil ik super graag door blijven gaan met deze oefening

Conclusie

Mediteren helpt echt je geest te kalmeren, hoe hippie-achtig dat ook klinkt. Op de app kan je zelfs pakketen kopen die gericht zijn op bepaalde onderwerpen, zoals: onzekerheid, acceptatie, dankbaarheid, angst en stress. Zorg dat je een plekje vindt ik je dagelijkse routine om de meditatie uit te voeren. Ik begon met 5 minuten en kan nu al 12 minuten zonder moeite mediteren. Ervaren mensen kunnen het zelfs veel langer! Ik ga vanaf nu proberen zo veel mogelijk te mediteren, maar heb er niet altijd tijd voor, dus voor mijn goede voornemens heb ik de goal op 3 keer per week gezet!

Is mediteren iets voor jou, of vind je het te zweverig? ♥

Related:

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge