Follow:
Lifestyle

Eerste Hulp Bij een Koortslip!

eerste hulp bij een koortslip, behandelingen iris

Nee ik bedoel natuurlijk niet zo’n dunne koort-slip, maar zo’n vies blaasje op je lip. Rond deze tijd van het jaar heerst de slechte weerstand, waardoor je koortslip gemakkelijk door kan komen. Gelukkig weet ik een aantal spulletjes om er snel weer vanaf te komen!

Wat is een koortslip?

Een koortslip is een blaasje wat veroorzaakt wordt door het herpes virus. Dit virus zit al vanaf je geboorte in je bloed. Als je nog nooit eerder een koortslip hebt gehad, heb je dit virus waarschijnlijk niet in je. Het virus kan verder weinig kwaad. Het zweeft gewoon ergens in je lichaam rond, en wacht op een moment van zwakte voor jou. Dat is het moment dat er een blaasje op je lip ontstaat. Dit blaasje heeft een halve dag nodig om door te komen. Daarna heb je zo’n 2 dagen een blaasje op je lip, die vervolgens kapot gaat en je nog een week een korstje op je lip hebt. Baby’s kunnen heel slecht tegen een koortslip, dus ga geen baby’s knuffelen!

Voorkomen:

Een koortslip kan doorkomen met een slechte weerstand, bij stress, koorts, slechte lipverzorging, teveel zon of bij besmetting.Als je regelmatig last hebt van een koortslip, kan ik je aanraken extra l-lysine en vitamine c te slikken. Dit voorkomt dat je koortslip doorkomt. Ook zijn er speciale lippenbalsem zoals: Sorefix lippenbalsem, die je lippen beschermt tegen een koortslip

Behandeling voordat het blaasje is doorgekomen:

Het is erg handig om extra l-lysine te slikken als hij wel doorbreekt. Deze stof remt namelijk de groei van je koortslip, en kan soms zelfs zorgen dat deze weer weggaat. Ook is veel fruit eten heel handig tijdens deze periode!

Als je toch een prikkelend gevoel op je lip hebt. Doe er dan gelijk alles aan om de koortslip te stoppen. Je kan beginnen met een ijsblokje op het plekje te houden, dit remt het virus af. Daarna kan je verschillende dingen proberen: aanstippen met appelazijn, aanstippen met zoethout of zoethout eten/drinken, aanstippen met tea-tree olie, insmeren met honing, insmeren met tandpasta/zinkzalf (droogt uit),of er verse knoflook tegenaan houden. Zorg dat je het plekje dan regelmatig even schoonmaakt met alcohol (speciaal voor wondjes, zoals Sterilon) en daarna weer opnieuw insmeert met een middel.

RAAK NOOIT JE KOORTSLIP MET JE VINGERS AAN! Slaap eventueel met een pleister, zodat je jezelf niet kan besmetten in je slaap!

Als je deze behandeling goed uitvoert, is je koortslip alweer weg voordat het een blaasje kon worden!zo snel mogelijk koortslip wegkrijgen

Behandeling als het blaasje is doorgekomen:

In deze fase kun je je koortslip helaas niet meer ‘terugduwen’. Hij is al doorgekomen en dat zal je moeten accepteren. Er zijn wel een paar manieren waarmee je het proces sneller kan laten lopen.

Het verstandigste is om je blaasje gelijk met iets te behandelen. Als je dit niet doet kan de koortslip eindeloos doorgroeien en andere delen van je lip besmetten. Je hebt vele verschillende soorten zalfjes. Het kan gebeuren dat je voor een zalfje immuun wordt, dus let daar altijd goed op. Werkt hij niet? dan kan je beter een ander zoeken. Ik gebruikte eerst Fenistil penciclovir, die zorgde ervoor dat het blaasje snel doorgroeide, waardoor hij dus ook sneller kapot ging. Maar nu ben ik daar immuun voor, en mijn koortslip werd groter dan ooit.

Als de blaasjes echt heel groot worden kun je ze zelf lekprikken. Doe dit met een steriele naald (verhitten met vuur en schoonmaken met sterilon). Prik alleen het bovenste velletje van de blaasjes, zodat het vocht eruit kan lopen. Let op! Dit moet heel erg voorzichtig gebeuren. Het vocht is super besmettelijk, en kan ervoor zorgen dat je op een andere plek ook een koortslip krijgt! Haal het vocht daarom gelijk weg met een doekje, en hergebruik dat doekje niet. Was ook vaak je handen! Als al het vocht uit het blaasje is zal de koortslip weggaan. Je kan de hierbij nog een extra handje helpen, door er zinkzalf (of Zzip koortslip verzorging, helaas is deze niet meer in verkoop)op te smeren.

2019 Update: Laatst probeerde ik de Sorefix Crème (die hoort bij de lippenbalsem die ik altijd gebruik), en mijn koortslip was binnen een paar dagen weg! Eerst even het blaasje open prikken en het vocht er voorzichtig uit laten gaan, daarna deze crème plaatselijk aanbrengen en you’re ready to go! Deze crème valt gelukkig niet zo erg op, omdat hij doorzichtig wit van kleur is.

Op de reclame zie je wel eens koortslip-pleisters. Deze pleisters zijn leuk als je een feestje hebt en je niemand wilt aansteken, of als je graag nog lippenstift draagt. Maar deze pleisters helpen niet bij het herstellen van je koortslip! Er zit namelijk geen enkele stof in de pleister die je koortslip helpt te genezen. Sterker nog: je koortslip krijgt hierdoor geen zuurstof en zal dus langzamer genezen! Maar ja, het is natuurlijk wel fijn om in deze periode even zonder besmetting zorgen aan ons hoofd te hebben. Gebruik deze pleisters dus alleen als het echt nodig is!

Behandeling van het wondje/korstje:

Nadat het blaasje kapot is gegaan, ontstaat er een wondje. Dit wondje is nog steeds besmettelijk! Ook is dit wondje heel erg gevoelig, dus kijk uit met schoonmaken. Als je een velletje van het wondje afhaalt, zal hij weer opnieuw open gaan. Heb geduld, dan gaat hij vanzelf weg! Als je lippen heel droog zijn en het wondje snel open gaat, kan je er ook wat lippenbalsem op smeren. Ik gebruik bijvoorbeeld Sorefix, omdat deze ook een nieuwe uitbraak voorkomt!

Bye bye koortslip, Hello beautiful lips!♥

 

Related:

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge