Follow:
Beauty DIY

DIY: haarpuntjes afknippen

Na een tijdje begint bij lang haar de onderkant droog aan te voelen, dit komt door de dode puntjes. Wanneer ik naar de kapper ga en vraag of deze puntjes er afgeknipt kunnen worden, gaat er altijd veel te veel lengte van mijn haar af. Daarom knip ik tussen knipbeurten soms zelf wat dode puntjes weg. Zo ziet het er gezonder uit en is nog steeds even lang!

stijl haar iris voor knippenHaar stijlen

Ik zorg eerst dat ik mijn haar helemaal recht is gestyled. Dit doe ik heel precies, zodat er nergens een plukje de andere kant op hangt. Al mijn haar hangt recht naar beneden en ik zorg ook dat mijn haar heel goed gekamd is. Wanneer je dit niet doet, kan je sommige plukjes per ongeluk overslaan! Dus vergeet deze stap niet. Verdeel dan ook het haar in de scheiding die je normaal ook gebruikt!

haar van iris in laagjesIn lagen verdelen

Omdat ik laagjes heb, verdeel ik mijn haar ook in laagjes tijdens het knippen. Ik neem eerst de onderste centimeter van mijn haar. Ik trek met mijn vinger een horizontale lijn van de ene kant van mijn hoofd naar de andere kant. Als je al je haar in 1 keer knipt, heb je al snel de kans dat je plukjes vergeet of scheef knipt. Hoe kleiner het gebied waarmee je werkt, hoe beter. De rest van mijn haar clip ik even weg.

ongeknipt plukje van iris' haarOnderkant afknippen

Ik pak een klein plukje van het laagje die ik net heb gemaakt en hou mijn vinger bij het begin van dit plukje aan mijn hoofd. Dan trek ik een rechte streep van het begin van het plukje tot het eind. Ik doe dit zonder  het plukje naar mij toe te trekken en zonder kronkels. Als ik mijn vingers over het plukje recht naar beneden heb verplaats, krijg ik de puntjes van mijn haar te zien. Deze trek ik niet naar mij toe of van mij af, want anders kunnen kortere plukjes eruit vallen, en knip je die dus niet mee. Je kan je hand wel naar je toe bewegen als je het plukje haar losjes laat hangen en er goed voor zorgt dat er geen haartjes wegvallen, anders kan je het plukje weer opnieuw pakken.

Ik beslis hoeveel van mijn haar eraf mag gaan. Ik koos voor zo’n halve centimeter. Heeft je haar meer dode puntjes, dan kan je er ook meer afknippen. Ik knip met een echte kappersschaar (deze brengt veel minder schade aan het haar toe dan een gewone huis-tuin-en-keuken-schaar) een rechte lijn langs mijn vinger. Ik zorg dat alle puntjes zijn geknipt. Daarna check ik dat nog een keer door de vorige stap van mijn vinger van de bovenkant van het plukje naar de onderkant te bewegen nog een keer uit te voeren.

inknippen haar

Rechte lijn minder recht maken

Omdat ik bij lange na geen professional ben, knip ik met mijn schaar ook nog een beetje in het plukje die ik net recht heb geknipt. Zo zorg ik ervoor dat de rechte lijn, die waarschijnlijk niet perfect geknipt is, wat minder zichtbaar is. Als je dan een foutje hebt gemaakt, zullen weinig mensen het opvallen. Ik hou mijn schaar dan niet parallel aan mijn vinger, maar knip juist naar mijn vinger toe. pas wel op dat je niet in je vinger knipt!

haar puntjes tekst collage

Kortere dode puntjes weghalen

Zo doe ik mijn hele laagje die ik heb gemaakt. Maar er is meer! Sommige dode haarpunten zijn afgebroken en daardoor korter dan de rest. Je kunt ze opsporen door je haar strak over 1 vinger te laten lopen. De dode puntjes springen dan zo omhoog. Beweeg je vinger van de bovenkant naar de onderkant en knip de opspringende puntjes weg! OF je kan een plukje haar heel strak ronddraaien, dan springen de dode puntjes er ook uit!volgende laagje van iris' haar

Daarna pas door naar het volgende deel

Pas als ik de vorige stappen heb uitgevoerd, kan ik doorgaan naar mijn volgende laagje. Met een elastiekje hou ik het laagje die ik al heb gehad even weg van de nieuwe laag. Het haar wat ik niet gebruik clip ik weer even boven op mijn hoofd. Zo begin ik weer opnieuw met de onderkant zo’n halve centimeter te knippen, daarna nog in de onderkant te knippen en de opspringende puntjes weg te halen.

puntje van iris haar voorkant knippen

Voorkant van het haar knippen

Omdat mijn voorkant korter is dan de achterkant, knip ik deze in een soort driehoekje. Wanneer ik merk dat ik bij de voorkant komt, zal ik mijn vinger schuin moeten houden en dan hierlangs knippen. Zorg natuurlijk dat deze twee puntjes wel gelijk blijven. Dit kan je doen door de voorste plukken voor je gezicht te kammen, en kijken of de hoekjes gelijk zijn.voorkant iris haar

Checken

Als je alle laagjes hebt gehad, check je nog even of je geen fouten hebt gemaakt. Zijn alle plukjes even lang? Pak bijvoorbeeld twee plukjes die tegenover elkaar staan op het hoofd om te kijken of deze even lang zijn.

checkenKLAAR!

Je haar ziet er nu een stuk gezonder uit en er is helemaal geen lengte vanaf gegaan! Ik was er zo’n 30 minuutjes mee bezig.

haar van iris is geknipt collage

De eerste keer knippen heb ik gedaan na het kijken van dit filmpje van Carli Bybel.

Zo’n DIY knipbeurt kan natuurlijk nooit tippen aan die van een echte kapper! Dode puntjes afknippen kan, maar als je liever een geheel ander kapsel wilt, laat dat dan door een professional doen! ♥

Related:

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge