Follow:
Personal

Lievelingseten: Sushi

Vandaag laat ik jullie graag mijn lievelingseten een keertje zien, namelijk sushi! Zoals de meesten van jullie wel weten, is sushi een koud gerecht met rijst en rauwe vis uit de Japanse keuken. Er zijn veel Japanse restaurants in de buurt, maar gister was ik weer bij mijn favoriet: Nagoya.

Ingrediënten:IMG_1865

  • De rijst waar sushi mee wordt gemaakt is erg plakkerig, dat komt door de speciale rijstazijn die ervoor gebruikt wordt. Het gerecht wordt koud geserveerd.
  • Dunne plakken zeewier worden gebruikt om de meeste sushi bij elkaar te houden. Het zeewier past heel erg goed bij de smaken van de rijst en vis!
  • Vis en groenten. Sushi is natuurlijk niks zonder de opvulling. Op de rijst komt vaak nog een plak zalm, tonijn of makreel te liggen. Ook vissen eitjes, garnaal, krabben en inktvis staan vaak op de kaart. Naast de vis zit er vaak nog wat groente in de sushi, zoals de meest bekende: komkommer, avocado, asperge en mais.

IMG_1863Soorten:

  • Het woord maki betekent gerold. De sushi die je krijgt is dan ook een plakje van een maki-rol. Vaak zit er midden in de rol een stukje groente of vis, daaromheen zit rijst en word bij elkaar gehouden door het zeewier. Je hebt ook een temaki rol, waarbij je een soort puntzakje met rijst, vis en groenten krijgt.
  • Bij deze sushi wordt er een ovaal stukje rijst gevormd door de hand van de chef, waarna er een plakje vis of groente overheen wordt gelegd. Soms wikkelen ze een klein reepje zeewier om de nigiri heen, om ervoor te zorgen dat er niks van het stukje rijst af valt. Van alle soorten sushi heb je nog heel veel varianten.
  • In westerse sushi restaurants kan je wel meer bestellen dan alleen sushi. Zoals champignons, gebakken vis zoals zalm en botervis, sojabonen, sashimi (losse stukjes vis), loempia’s en nog veel meer!

Sushi kan je eten met een beetje sojasaus, wasabi of gember. Pruimenwijn smaakt ook heerlijk IMG_1861bij de sushi, aanrader! Bij Nagoya hebben ze ook heerlijke kokoshapjes met fruit!

Zelf maken?

Sushi kan je heel makkelijk zelf maken, zie hier wat recepten. Helaas is het inkopen van alle vis best duur, daarom doen we dat ook niet zo heel vaak. Stiekem vind ik de sushi uit een restaurant ook veel lekkerder. Sushi chefs zijn namelijk helemaal opgeleid voor het maken van sushi. Dan voel ik mij toch een amateur wanneer mijn zelfgemaakte rol weer uit elkaar valt.

Wanneer gaan wij een keer uit eten en welk restaurant zou jij dan kiezen?

Related:

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge