Follow:
Lifestyle Personal

Hoe overleef ik hooikoorts?

Sinds een paar jaar heb ik hooikoorts, dat betekent dat ik allergisch ben voor de pollen in de lucht. Pollen/stuifmeel komt van planten af. En wanneer de tijd van mooi weer is aangebroken, merkt mijn neus dat ook al snel. Alles begint te kriebelen en ik nies de hele dag door. Hoe overleef ik deze ellendige tijd van het jaar?

Mijn klachten

Wanneer mijn pollenvriendjes door de lucht zweven, begint mijn neus al te kriebelen. Ik heb constant het gevoel dat ik moet niezen. Als ik geluk heb, ga ik ook daadwerkelijk niezen. Als ik geen geluk heb, blijf ik de hele dag met dat gevoel rondlopen, wat meestal het geval is. Mijn neus begint spontaan een eindje te lopen, alsof ik heel erg verhouden ben.

Het stuifmeel, wat je niet kan zien, kan ook in je ogen terecht komen. Als het in mijn ogen terecht komt, ben ik de klos. Mijn ooghoeken beginnen dan ook te jeuken. Ik kan dan niet stoppen met wrijven. In je ogen wrijven is niet zo’n goed idee als je make-up op hebt. Soms wrijf ik zo hard in mijn ogen dat ze bijna knalrood worden en dat ziet er niet goed uit!

Ook krijg ik soms kriebel in mijn keel en daarvan moet ik hoesten, of krijg ik het benauwd. Dat is vaak als ik in bed ga liggen, of als ik er net uit kom. Overdag ben ik ook niet helemaal mezelf. Ik heb weinig energie, en slaap slecht.

Ik zou soms wel de hele dag een gasmasker willen dragen tegen deze verschrikkelijke pollen. Helaas is zal ik er niet zo modieus als deze vrouw uitzien!large

Medicatie

Voordat het hooikoorts seizoen begint, neem ik mijn pillen. Mijn klachten worden dan tijdens het seizoen een stuk minder! Gelukkig heb ik een handig applicatie op mijn telefoon die me precies kan vertellen wanneer deze zal komen. Via deze app kan ik ook handig bijhouden wanneer ik precies last krijg! De pillen die ik nu neem bevatten loratadine. Deze pillen zijn erg handig wanneer er nog weinig pollen in de lucht zweven. Ik gebruikte voorheen cetrizine, deze hielpen ook wel goed. Cetrizine had alleen wel een aantal bijwerkingen waarvan ik erg moe en chagrijnig werd. Dus ik ga liever voor de Loratadine! Geen van deze pillen werken wanneer er veel pollen in de lucht zweven, daar is wat zwaarder geschut voor nodig.

Neusspray

Sinds kort heb ik een neusspray, namelijk Prevalin. De neusspray is (zoals de verkoper het omschreef) een paardenmiddel. Toen ik op een dag zo’n vreselijk veel kriebel aan mijn neus kreeg, dat het pijn begon te doen, heeft mijn moeder deze voor me gehaald. Ik moest om de 2 minuten mijn neus snuiten, en alles begon rood te worden. Zonder enig besef spoot ik het medicijn in mijn neus. En dat deed nog veel meer pijn dan de hooikoorts zelf. Ik moest echt even doorbijten, want met 3 minuten zou dit middel werken. Dat deed hij gelukkig. De klachten van mijn neus waren bijna helemaal weg, maar was het de pijn waard?

Oogdruppels

Dit jaar heb ik veel meer last van mijn neus dan van mijn ogen, wat vorig jaar andersom was. Ik gebruikte druppels met natriumcromoglinaat. Dit middeltje deed gelukkig geen pijn. De jeuk in mijn ogen was dat gelukkig al snel weg! Daarnaast gaat via je traanbuisje het medicijn ook naar je neus toe, wat gelijk de kriebel aan je neus verminderd.

Homeopathisch

Ik gebruik naast deze medicijnen ook nog twee producten die voortkomen uit planten. Een homeopathisch geneesmiddel die de klachten van hooikoorts zou moeten verminderen. Dit middel werkt niet direct tegen de kriebel en pijn, maar zorgt op den duur voor wat meer weerstand tegen de boosdoeners. Ook eet ik sinds kort elke dag een lepel met bijenpollen. Wanneer de (hooikoorts)pollen in je lichaam komen komt er te veel histamine vrij, dit zorgt voor de allergische reactie. In Bijenpollen zit veel quercetine, wat een natuurlijke histamineremmer is! Ik vind de smaak ervan niet erg fijn, maar binnen enkele minuten voelde ik al verlichting van de klachten!

hooikoortsWanneer ik een hele dag buiten ben gebruik ik al deze producten. Ook heb ik nog een paar tips op jullie hooikoorts te overleven:

  • Hou je ramen dicht, zo kunnen er weinig pollen naar binnen waaien en heb je binnenshuis weinig last van je allergie! Wanneer je je ramen wel open heb gehad is het een goed idee om even te stofzuigen! Ook is het fijn om je dekbed vaker te vervangen, want ook daar kunnen pollen op terecht komen.
  • Twijfel niet om buiten je (zonne-)bril te dragen! Dit houdt de pollen tegen die anders in je ogen zouden komen!
  • Bij het slapen gaan is het handig om wat vaseline op je neus, ogen en lippen te doen! Dit vangt de pollen op en houdt ze een beetje vast! Ook is vaseline goed voor de wimpers en voor droge lippen!
  • Bij de huisarts kan je je laten testen. Dan kom je precies te weten voor welke pollen je allergisch ben, en kan je je beter voorbereiden op het hooikoorts seizoen!

Hoe kom jij je dag door in het hooikoorts seizoen?

Related:

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge