Follow:
Personal

Waarom ik niet rook?

waarom ik niet rook verhaaltje header

Nee, ik heb geen aansteker voor je en ik hoef ook geen sigaret van je. In mijn vriendengroep ben ik een van de weinige die niet rookt. Tegenwoordig lijkt iedereen wel een sigaret in zijn hand te moeten hebben. Maar waarom rook ik dan niet? 

Mijn eerste keer

Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook nooit echt ben begonnen met roken. Tuurlijk, toen ik 15 was, heb ik misschien 5 keer gerookt omdat ik wilde kijken wat er nou zo interessant aan was. Maar vanaf dat moment wist ik al dat het niets voor mij zou zijn. Ik weet nog goed dat ik op een speeltuintje zat met een vriendinnetje die al een tijdje rookte. Ik vroeg of ik het ook een keer kon proberen. Ze hield me de sigaret voor. Ik zette mijn mond eraan en begon in te ademen, niet wetend dat dat dus niet is wat je doet als je rookt. Na een flinke hoestbui wilde ik het nog wel een keer proberen. Mijn vriendin vertelde me in detail hoe het wel moest. De rook kwam in mijn longen en smaakte vies. Zo rookte ik mijn eerste sigaret. Met tegenzin, maar wel met een voldaan gevoel: ik kon het.

Waarom is het niets voor mij?

De tweede keer dat ik rookte merkte ik al dat het niet alleen iets slechts met mijn longen deed, maar ook iets raars met mijn hoofd. De rook die ik inademde steeg naar mijn hoofd en daardoor werd ik duizelig. Zo duizelig dat ik het eng vond. Ik wist toen echt dat er iets mis was. Volgens mij rookt niemand omdat ze dit fijn vinden. Je lichaam even helemaal naar de kloten verhelpen. Mensen beginnen met roken, omdat ze het stoer vinden. De eerste sigaret is ook gewoon vreselijk, maar als je er verslaafd aan raakt, vinden mensen roken opeens wel lekker. Of tenminste: ze vinden toegeven aan hun verslaving lekker.

En nu?

Mijn eerste sigaret was dus toen ik 15 werd, en ik moet toegeven: dit was ook niet mijn laatste. Ik wilde het nog wel een aantal keer proberen, want ik snapte nog steeds niet wat er zo lekker aan was. Gelukkig ben ik nooit echt begonnen met vast roken. Ik heb er zoveel geld mee bespaard. 6 euro per 2 dagen, is zo’n 90 euro per maand, en dus 1080 euro per jaar. Daar kon ik nog wel een keertje mee op vakantie van gaan! Ik rookte laatst opeens weer een paar sigaretten, in de club of op een festival. De seconde dat ik hem opsteek, heb ik meestal gelijk weer spijt en probeer ik hem zo snel mogelijk bij iemand te dumpen.

Nog een paar redenen trouwens dat ik niet rook:

  • Slecht voor het milieu (denk aan alle peuken die mensen op straat gooien) en mensen om je heen
  • Ik heb wel iets beters te doen
  • Het stinkt

Ik hoop ook echt dat iedereen die hun eerste sigaret probeert, het daar ook bij laat. Je moet “Nee” kunnen zeggen tegen de groepsdruk, en later ook tegen een verslaving. Ook wanneer het allemaal even niet mee zit, wees trots op jezelf dat je nog steeds een sigaret af kan wijzen.  

Wat vinden jullie van roken? ♥

 

Related:

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge