Follow:
Feestjes Lifestyle

Hoe herstel je van een dipje na een festival?

Lichaam herstellen festival dipje kater

We kennen het allemaal, festivalletje gehad, en de dag(en) daarna voelen we ons vreselijk moe en verstrooid. Onze spieren doen pijn en een goede gemoedstoestand is ver te zoeken. Gelukkig heb ik een paar tips, om je zo snel mogelijk na een keihard festival weer helemaal top te voelen. Good bye katers en dipjes!

Een goede voorbereiding

 • Ga niet sporten op de dag van een festival. Sporten voor een festival kan je spieren behoorlijk overbelasten en niet op een goede manier. Probeer een of zelfs twee dagen voor een festival te sporten, maar niet op de dag zelf. Je spieren verslinden namelijk behoorlijk veel energie tijdens zo’n work-out, die je hard nodig hebt op het feest. Doe ook een beetje rustig aan tijdens het sporten, je wilt tenslotte niet met spierpijn rondlopen op het feestje van het jaar.
 • Zorg dat je de avond(en) voor een festival goed slaapt. Korte nachtjes kunnen voor een slechte gemoedstoestand zorgen, weinig energie en een minder snel herstel.
 • Sla de ochtend van het festival je ontbijt niet over. Ik probeer zelfs te ontbijten èn te lunchen voor een festival (twee keer eten dus). Ik zet bijvoorbeeld mijn wekker om 9 uur om even te eten en daarna om 1 uur eet ik nog wat voordat we weg gaan naar het feest. Zo heb je een goede bodem en genoeg energie om het festival aan te gaan.
 • Eet goed en gevarieerd voor een festival. Zorg dat je lichaam een goede reserve heeft met alle benodigde vitamines, zodat deze door je lichaam gebruikt kunnen worden tijdens het dansen! Als jij niet goed voor je lichaam zorgt voorafgaand aan het festival, zal je dip alleen maar erger worden.

Tijdens het festival

 • Een inkoppertje: drink genoeg water (niet teveel: max. 1 glas per uur).Niet alleen tegen oververhitting helpt water. Het zorgt er ook voor dat je spieren genoeg vocht krijgen om door te blijven dansen. Heb je wel een kramp tijdens het slapen na een festival? Grote kans dat dit komt door vochttekort.
 • Eet iets zouts op het festival. Zout is goed voor je (niet teveel)! Het houdt vocht vast in je lichaam en dit heb je hard nodig als je keihard aan het dansen bent. Eet bijvoorbeeld een patatje! Krijg je dat niet weg? Probeer het eens met extra ketchup.
 • Ga ook af en toe eens zitten. Ik weet dat het moeilijk is, als de muziek zo geweldig is. Maar ga even 5 minuutjes zitten af en toe. Dit geeft je spieren, je adem en je hartslag even rust. Je hebt het misschien niet door, maar een hele dag lang dansen doet wat met je lichaam. (blijf alleen niet te lang zitten, want dan wil je nooit meer opstaan: 15 minuutjes max.)
 • Mix niet van alles met elkaar! Vraag je je af, waarom je dipje altijd zo erg is, als je elke keer allerlei verschillende cocktailtjes naar binnen aan het werken ben tijdens het feesten? Hoe meer verschillende dingen je neemt, hoe groter de kater.
Lichaam herstellen festival dipje kater

Na het festival

Als je thuiskomt

 • Drink! Als je dat al niet genoeg had gedaan. Mijn favoriete drankjes na een festival zijn: melk, limonade, groene ice tea, thee of een sportdrankje! Sportdrankjes bevatten vaak ook vitamine, dat is mooi meegenomen.
 • Eet iets wat vult, zoals een broodje. Ik hou echt van een bolletje met smeerkaas na een festival. Het is niet alleen goed om je lichaam weer even op te vullen (want je waarschijnlijk niet veel op zo’n feest), maar het helpt je ook om weer even speeksel aan te maken. Als je wat eet voordat je gaat slapen, heb je de dag erna veel minder moeite met eten! Krijg je het niet weg? Spoel het weg met melk of water.
 • Hoofdpijn of heb je snel kramp? Gooi een beetje zout op je hand, en spoel dit weg met wat water. Zout houdt vocht vast en werkt daarom als een natuurlijke aspirine.
 • Krijg je geen eten weg? Eet een bakje yogurt, het liefst ook met vruchtjes. Super heerlijk en zo kan je lichaam alvast even aansterken. Melkproducten helpen ook super goed tegen misselijkheid! Breakers zijn ook yummy na een avondje hard feesten.
 • Kan je niet slapen? Drink een beetje kamille thee. Dit helpt je te relaxen en helpt ook nog eens je weerstand te herstellen. Ook kan het helpen of wat suiker naar binnen te werken. Snoepjes, frisdrank of dextro in huis?
 • Droge lippen? De lippenbalsem van Louis Widmer werkt echt wonderen! Een nachtje slapen met deze lippenbalsem en je lippen zijn weer helemaal hersteld. Hij is te koop bij de meeste drogisten bij het rekje met lippenbalsems en lijkt een beetje op een lippenstift met een witte verpakking, maar van binnen is het een matte kleurloze lippenbalsen! Can’t live without, want deze lippenbalsem maken je lippen echt beter, en niet droger (zoals vele anderen).

De dag(en) na het festival

 • Vul de eiwitten van je lichaam weer aan! Ik eet vaak in de ochtend een bakje met Skyr, muesli en vruchtjes. Super lekker en makkelijk. Je lichaam krijgt zo de benodigde bouwstenen weer binnen.
 • Maak een lekkere kop thee voor jezelf. Thee is super goed om je lichaam te ontgiften. Het is sterk aangeraden om elke dag 2 koppen groene thee te drinken! Geen fan van groene thee? rooibos of gember thee is ook prima.
 • Gooi er wat vitamine pillen in, vooral visolie is erg goed! Niet te veel natuurlijk, maar zorg tenminste niet dat je ze vergeet. Je lichaam verbruikt enorm veel vitamines tijdens een festival, dus vul ze de dag erna goed aan. Vooral visolie is erg goed voor een kater (maar ook voor heel veel andere dingen, dus altijd handig om in huis te hebben). Vitamine C, B3, B6 en Magnesium zijn ook hele handige vitamines om in huis te hebben tijdens een dipje.
 • Vul je voorraad weer aan door veel fruit en groenten te eten. Lekker chillen de dag na een festival? Doe het met een bakje fruit, vooral rood fruit doet het erg goed. Ook is het voor je lichaam fijn om wat groenten te eten, denk aan paprika snacken, tomaatjes en komkommer. 
 • Niet zo vrolijk? Probeer voedsel dat je serotonine stofje herstelt, zoals walnoten, pinda’s, amandelen, bananen, haver, gedroogde pruimen, melk, brood, tonijn en chocolade! Dat wordt lekker snacken de komende dagen. Heb je binnenkort weer een festival, zorg dan dat je extra veel van deze ingrediënten binnen krijgt. Ander is je lichaam nog niet herstelt van het vorige feestje en wordt je dipje alleen maar erger!
 • Zweet het eruit, zoek de zon op! Zonlicht is niet alleen goed voor de aanmaak van vitamine D, het zorgt er ook voor dat je weer vrolijk wordt. Zonlicht bevordert de aanmaak van serotonine. Daarnaast kan je je lichaam ook lekker detoxen, als je alle slechte stoffen eruit zweet! 
 • En het allerbelangrijkst: rust lekker uit, je hebt het verdient! Of ook leuk: vier met je festival vrienden dat jullie een kater hebben, en ga samen lekker het dipje uitzitten. Gezelligheid laat tenslotte de tijd sneller gaan.

Related:

Previous Post Next Post

1 Comment

 • Reply Anoniem

  Ik vind groene thee geen goede aanrader. Thee in het algemeen is niet verstandig na drugs gebruik in verband met de caffeïe die erin zit. Kruidenthee kan overigens wel.

  15 juni 2023 at 20:14
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge